AlgemeenOpinie

Alleen Brussel tevreden met melkveewet

De kogel is door de kerk. De Tweede Kamer stemde dinsdagavond met grote meerderheid in met de Wet verantwoorde groei melkveehouderij, kortweg melkveewet.

Oogmerk van de wet is om de groei van de melkveehouderij te beteugelen. De melkveehouderij behoudt een zekere mate van grondgebondenheid.

Staatssecretaris Sharon Dijksma stelt met de wet ook de derogatie voor de Brusselse Nitraatrichtlijn veilig. Dit is van essentieel belang. De Europese Commissie was dit voorjaar zeer kritisch bij de beoordeling van het Nederlandse dossier. Dijksma beloofde beteugeling. Nederland moest daad bij het woord voegen. Behoud van deze derogatie trekt uiteindelijk ook criticaster VVD in de Kamer over de streep, zij het met de kanttekening dat de liberalen niet gediend zijn van strakke regeling van de grondgebondenheid.

Toch is niemand écht tevreden. In de wet staat niets over maximale fosfaatoverschotten per hectare. Dijksma kreeg dit er niet doorheen bij coalitiegenoot VVD. In een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) krijgt dit straks gestalte; althans dat is de opzet. Dat moet op korte termijn gebeuren. Ook de Eerste Kamer moet nog instemmen, liefst voor het einde van het jaar.

Ondertussen duurt de onzekerheid onder veehouders voort. Zij hebben na de aflopende melkquotering grote ambities. In de afgelopen jaren zijn veel stallen al op groei gebouwd. De onzekerheid heeft zijn weerslag op de afvoer van koeien en quotumhandel. Voor een ondernemer is niks vervelender dan onzekerheid.

Beheer
WP Admin