AlgemeenOpinie

Voorzitters hebben meer macht

Heeft Hans Huijbers als gewoon lid van de Raad van Commissarissen van Vion nog macht? In mijn ogen niet. Die mening wordt niet gedeeld blijkens reacties op mijn stelling dat Huijbers niet meer is dan een pluchebekleder, nu Sipko Schat op zijn stoel zit.

Graag motiveer ik met een paar voorbeelden mijn mening dat voorzitters het boegbeeld zijn van een bestuur of raad van commissarissen. Als het sterke figuren zijn, dan merk je dat en heeft dat grote invloed op de onderneming of coöperatie waar ze voor werken. Zijn het slapjanussen, dan hoor je weinig. Hun invloed is dan ook gering. Echter, slapjanussen blijven vaak lang zitten omdat ze niemand kwaad doen. De rest van bestuur en commissarissen zwijgt vaak. Anders staat hun positie ook op het spel. Zo lang het maar niet te slecht gaat in onderneming of organisatie.

Het beste voorbeeld van machtige voorzitters vind ik nog steeds Sybren Attema van toenmalig FrieslandCoberco en Kees Wantenaar van Campina. De directies wilden geen fusie. Ze beconcurreerden elkaar waar mogelijk. Attema en Wantenaar namen hun bestuur bij de hand en het gevolg was dat FrieslandCampina er kwam. De meeste boeren – ik ook – zijn blij dat dit gebeurde. We zien het aan onze melkprijs. Ik ben ervan overtuigd dat zonder deze voorzitters deze fusie er toen niet was gekomen.

Dat Theo Spierings niet voor de nieuwe coöperatie kon worden behouden, vind ik jammer. Hij bewijst in Nieuw-Zeeland hoe goed hij is. Dat waarderen de boeren daar ook. Hij verdient €2,17 miljoen. Dat is €800.000 meer dan onze topman Cees ’t Hart. Die doet het trouwens ook prima en is het boegbeeld van FrieslandCampina.

Dat zijn de goede voorbeelden. Er zijn ook andere. Neem Rijkman Groenink van ABN Amro. Wie het boek De Prooi leest ziet hoe de macht van een bestuursvoorzitter een gezonde bank in de vernieling kan helpen. Hetzelfde geldt van Cees van der Hoeven van Ahold.

Terug naar eigen kring. De varkenshouderijvakbond had zonder Wien van den Brink nooit de positie bereikt die men nu heeft. De macht en kracht van een voorzitter. En Sieta van Keimpema van Dutch Dairymen Board. Ik ben het bijna nooit met haar eens, maar vindt haar een vakvrouw, een echt boegbeeld. Velen volgen haar.

Daarom blijf ik bij mijn stelling dat voorzitters boegbeelden zijn met onnoemlijk veel meer macht dan de rest in de besturen of raden van commissarissen.

Beheer
WP Admin