AlgemeenOpinie

Vions kopmannen beginnen met achterstand

Het vleesconcern-in-nood Vion wordt nu geleid door twee topmannen die elk ook niet helemaal krasvrij zijn. CEO Michiel Herkemij werd weggestuurd door zijn vorige werkgever, Douwe Egberts. En zelf liet hij onlangs weten dat Vion ook niet zijn eerste keus was.

De nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Vion, Sipko Schat, verliet de Rabobank vanwege de Libor-affaire. Oké, hij is daar niet schuldig aan, maar hij moest weg omdat hij niet goed genoeg toezicht had gehouden.

Het besluit van ZLTO-voorzitter Hans Huijbers om op te stappen als hoofdcommissaris bij Vion is alleen maar toe te juichen. Hij is niet in staat gebleken om Vion effectief uit het dal te loodsen. Was de combinatie van boer, ZLTO-bestuurder én hoofdcommissaris te zwaar? Er wordt veel op hem afgegeven, maar niemand kan ontkennen dat hij het moeilijk heeft gehad. Misschien had hij eerder moeten gaan. Het falen van Huijbers roept de vraag op in hoeverre boerenbestuurders nog in te zetten zijn op dit soort topposities in grote agribusinessbedrijven.

Intussen zit het vleesconcern met twee kopmannen met een deuk in de helm. Dat is in ieder geval publicitair geen sterke beurt. Beide mannen moeten wel heel wat extra’s in huis hebben willen ze die achterstand goedmaken. Dat extra’s kan maar van één kant komen, van de bank die achter hen staat. In weerwil tot wat Rabo zegt, lijkt het er toch erg op dat die nog nadrukkelijker het roer overgenomen heeft.

Beheer
WP Admin