AlgemeenOpinie

Versterkt ammoniakoptimisme

Het emissiearm aanwenden van mest, het afdekken van mestsilo’s, de toepassing van luchtwassers, de bouw van emissiearme stallen; het zijn stuk voor stuk maatregelen waar lange discussies over gevoerd zijn, voordat ze daadwerkelijk werden toegepast.

Wat de bijdrage van die afzonderlijke maatregelen ook moge zijn geweest, duidelijk is dat de uitstoot van ammoniak sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is afgenomen.

Toch laten de gemeten waarden nu al bijna tien jaar geen verdere afname zien van de ammoniakconcentratie in de lucht. En dat terwijl alle modelberekeningen laten zien dat er wel een vermindering van de uitstoot is. Rara hoe kan dat?  Er is de afgelopen periode veel gediscussieerd over de zin en onzin van de getroffen maatregelen, waarbij telkens weer het beleid op de korrel werd genomen.

De Commissie Deskundigen Mest zou daaraan een eind moeten maken. Maar de deskundigen zijn te veel wetenschapper om met een ongenuanceerd antwoord te komen. Zij begrijpen beter dan ieder ander dat de chemische en meteorologische werkelijkheid zich niet door een thermometer of een ammoniakvanger laat beschrijven, laat staan voorspellen.

De sector en de politiek zijn andermaal aan zet. Staatssecretaris Dijksma toont zich optimistisch; zij verwacht dat ze samen met de sector en op basis van het onderzoek tot een versterkte aanpak komt die zorgt voor een verdere daling van ammoniakuitstoot – ondanks de signalen over mogelijke overtreding van de mestregels. Dat soort optimisme is nodig: niet neerzitten, maar aanpakken.

Beheer
WP Admin