AlgemeenOpinie

Ondanks Poetins boycot toch topjaar

Twee grote banken lijken elkaar tegen te spreken als het om de zuivelmarkt gaat. Rabobank Nederland verwacht de komende maanden een verdere daling van de melkprijs, terwijl ING Bank rept over opnieuw een topjaar.

De kwalificatie topjaar lijkt ook niet te rijmen met de roep om Brusselse steun vanwege de Russische boycot. De verschillen in opvatting zijn in werkelijkheid niet zo groot. Ja, de melkprijs zakt nog even, denkt Rabobank. De bank rekent op een stabilisatie rond de jaarwisseling. ING Bank is iets optimistischer, en denkt dat de bodem al is bereikt. De oorzaak van de prijsdaling gaat verder dan alleen Poetins boycot. De vraag uit China neemt af; tegelijkertijd stijgt de mondiale productie. Volgens Rabobank komen Noord-Afrikaanse landen en het Midden-Oosten weer terug, en zorgt ook de aantrekkende economie in Europa tot een stijging van de consumptie.

Een lagere prijs en toch een topjaar? Dat kan omdat de melkprijs op een hoog niveau startte en de voerprijs harder daalde. Het saldo is zo nog hoger dan vorig jaar. Goed nieuws is ook dat de melkveehouders wat spek op de ribben hebben gekweekt. De financiële buffers zijn ruim voldoende, zeggen de banken.

De harde werkelijkheid is dat het optimisme niet voor iedereen geldt. FrieslandCampina kan de Russische kaasboycot nog deels opvangen door meer melk tot poeder te verwerken. Typische kaasspecialisten kunnen dat niet. De verschillen in melkprijs zullen daardoor zeker op korte termijn verder uitgroeien.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin