2353 x bekeken 6 reacties

Nieuwe landbouwcommissaris aanwinst voor Nederlandse land- en tuinbouw

De kandidaat-Eurocommissaris voor landbouw Phil Hogan werd 2 oktober ondervraagd door de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Namens Nederland konden mijn collega Bas Belder (SGP) en ikzelf de nieuwe landbouwcommissaris ondervragen.

Van de nieuwe landbouwcommissaris wilde ik drie concrete voorstellen horen. Hoe gaat hij de bureaucratie verminderen? Want de boer moet geen milieuambtenaar zijn, maar de ruimte krijgen om te doen waar hij goed in is: ondernemen en innoveren.

Als voorbeeld noemde ik de nitraatrichtlijn. In mijn vraag legde ik uit dat ik het goed vind dat er op Europees niveau een doel gesteld wordt voor het nitraatgehalte in grondwater. We willen geen ongelijk speelveld in Europa. Hoe dit doel gehaald wordt, zou echter veel meer de verantwoordelijkheid van de boer zelf moeten zijn. Die weet dit het best. Efficiënte boeren met hoge gewasopbrengst worden nu gestraft doordat er een norm is voor het gebruik van dierlijke mest. Het valt niet uit te leggen dat een boer in Zuid Spanje dezelfde hoeveelheid mest op een hectare landbouwgrond mag aanwenden dan een boer in Nederland, onze opbrengst is soms wel drie keer zo hoog is. Ik heb de landbouwcommissaris duidelijk gemaakt dat het wel heel erg krom is dat een veehouder zijn eigen mest moet afvoeren en tegelijkertijd kunstmest mag gebruiken.

Tijdens de hoorzitting viel het mij op dat Hogan, een boerenzoon uit Ierland, het vak begrijpt. Boeren die hun zaken goed voor elkaar hebben moeten worden beloond. Niet gewantrouwd. Het was dan ook goed om te horen dat hij nauw wil optrekken met onze Nederlandse Commissaris Frans Timmermans, die als primaire taak heeft de bureaucratie uit Brussel te verminderen. Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid is door de vergroeningseisen een regelrechte bureaucratische ramp. Zelfs nationale overheden zien door de bomen het bos niet meer. Ik heb goede hoop dat Phil Hogan zijn mannetje staat zoals zijn Ierse voorganger Ray MacSherry, die in 1992 het Europees landbouwbeleid drastisch wist te hervormen.

Toen een Britse Europarlementariër vroeg of hij zijn boerderij wilde gaan bezoeken om in praktijk te zien welke uitwerking het gemeenschappelijk landbouwbeleid heeft, grapte Hogan dat hij langs wil komen maar dat de Europarlementariër niet moet verwachten dat hij ook nog zijn werk gaat doen. Het lijkt mij uitstekend dat Hogan met eigen ogen ziet dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector koploper is in de wereld. Helaas belet sommige wet- en regelgeving ons deze positie te behouden en te versterken.

Zijn verleden als minister van milieu in Ierland toont echter aan dat hij ruimte wil creëren voor agrarisch ondernemerschap. Na de hoorzitting feliciteerde ik hem welgemeend met zijn sterke optreden. Tijdens dit informele onderonsje moest hij met zijn kiezen op elkaar toegeven dat hij niets kon loslaten over zijn mening over de nitraatrichtlijn, maar dat we zeker op dit onderwerp moeten gaan samenwerken. Ik denk dat we met deze Ierse boerenzoon zaken kunnen gaan doen, ik kijk ernaar uit!

Laatste reacties

 • veldzicht

  Eerst zien dan geloven,er is de laatste decennia,s al zo veel beloofd
  terwijl de bureuacratiese rompslomp alleen maar groter en groter wordt.

 • farmerbn

  Als de politiek zorgt voor minder papierwerk dan doet fc er wel weer wat bij. Natuurlijk krijgen we in de toekomst meer papierwerk. Daarnaast wil Ierland meer landbouwproductie en Nederland minder dus Hogan zal niet veel voor ons kunnen betekenen.

 • koestal

  Jan prima verhaal,maar minder administratie,is ons al vaker beloofd en met de nitraatrichtlijn krijgt de boer alleen maar grote problemen.En ruimte creeren,het wordt de boer maar steeds moeilijker gemaakt om als ondernemer te functioneren

 • j.verstraten1

  Juist omdat wij vinden dat Europese regels ons niet passen, bedenken wij manieren om de regels in te vullen naar Nederlandse omstandigheden. Wil je minder regels, dan is de 1e regel: geen uitzonderingen. Wij willen wel een level playing field, maar alleen als het ons wat oplevert. Je kunt ook derogatie afschaffen, dan heb je ook een level playing field. Dus laten we het maar vooral hebben over de inhoud en doelstellingen.

 • Zuperboer

  @j.verstraten1: wat wil je hier mee nu zeggen? Moeten we lijdzaam toezien en onze gronden laten verschralen? Of mogen landbouwers geen mening hebben over de regels die de EU ons oplegt? Dat systeem hadden ze in de Soviet republieken en beviel ze kennelijk ook niet. Level playing field is een UTOPIE.

 • Mozes

  @Zuperboer, J. Verstraten wil volgens mij zeggen dat hoe meer maatwerk je in regelgeving wilt, hoe meer regelgeving je krijgt.
  Als level playing field een utopie is dan is versimpeling van regelgeving ook een utopie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.