AlgemeenOpinie

Natuur mag nooit vijand van boer worden

Boerenbedrijf wordt in zijn voortbestaan bedreigd door Natura 2000. Ik ben voor behoud van natuur, maar sluit niet mijn ogen voor onze boeren.

Afgelopen week was ik op bezoek bij melkveehouder Niek Koopman-Bouhuis in Vasse (Ov.). Koopman heeft een schitterend melkveebedrijf met 25 hectare grond en 75 koeien. Hoe lang de familie nog in het gebied Springendal kan blijven boeren, is onduidelijk.

Bedreigd

Woensdag 30 oktober maakte de Raad van State bekend dat Springendal en het Dal van Mosbeek mogen worden aangewezen als Natura 2000-gebieden. Het bedrijf van Koopman en veertig andere agrarische bedrijven worden daardoor in hun voortbestaan bedreigd, zegt ook LTO-voorman Siem Jan Schenk.

Ik vind het diep triest dat onze eeuwenoude boerenbedrijven geen kans meer zouden krijgen op voortbestaan. Ik ben ook voor het behoud van de natuur, maar sluit niet mijn ogen voor onze boeren. De zeldzame plant- en diersoorten waarvoor boerderijen zouden moeten wijken, zaten er tweehonderd jaar geleden ook al. Overigens was het PvdA-milieuminister Hans Alders die de Nederlandse lijst met zeldzame plant- en diersoorten aan Brussel overhandigde.

Geschrokken

Mijn Duitse EVP-collega Karl Heinz Florenz die bij de totstandkoming van Natura 2000 betrokken was, zegt dat het nooit de bedoeling is geweest om gebieden op slot te gooien. Ook de Belgen zijn geschrokken van de Nederlandse invulling van Natura 2000. Zij willen eerst de knelpunten in kaart brengen voordat ze doorgaan met de toewijzing van nieuwe Natura 2000-gebieden.

De huidige plannen stroken totaal niet met het debat in de Tweede Kamer in 2007. Destijds zei toenmalig LNV-minister Gerda Verburg dat ze geen ge- en verboden wilde, om te voorkomen dat de natuur de vijand van de boeren zou worden. Dat is nu wel het geval. Ik heb de nieuwe milieucommissaris daarom gevraagd of hij bereid is om knelpunten binnen Natura 2000 op te lossen.

Sociaaleconomisch aspect

Frustrerend aan Natura2000 is dat het sociaaleconomische aspect deels buiten beschouwing wordt gelaten. De toetsing van de wet door de Raad van State biedt mogelijkheden om daaraan wat te veranderen. Dit moet ervoor zorgen dat de overheid gaat kijken hoe zij het sociaaleconomische aspect alsnog meeneemt in de besluitvorming.

Daarnaast zouden gemeenten en provincies de knelpunten van Natura 2000 moeten voorleggen in Europa bij de herziening van de Vogel- en Habitatrichtlijn die volgend jaar plaats vindt. Ik heb daarover al contact gehad met de Europese Commissie. Het Nederlandse kabinet krijgt in 2016 diezelfde kans tijdens het raadsvoorzitterschap.

De echte natuurbeheerder

Ons oude cultuurlandschap is in de afgelopen honderden jaren door onze boeren gecreëerd en beheerd. Het wordt daarom hoog tijd dat we hen met meer respect behandelen en dat bestuurders oplossingen en maatwerk gaan bieden. Zo kan het namelijk niet langer. Want wie is hier nou eigenlijk de echte natuurbeheerder?

Beheer
WP Admin