AlgemeenOpinie

Hongarije heeft vlam in de pijp

‘Met de vlam in de pijp …’Wie kent het lied niet van vrachtwagenchauffeur annex zanger Henk Wijngaard? Het aantal vrachtwagens op de weg is een goede indicator van de economie.

De transportsector is een belangrijke schakel in de economie. Het aantal vrachtwagens is een goede indicator van de economie. Als ik met de auto van Hongarije naar Nederland of vice versa rijd, geniet ik van die vrachtwagens. Natuurlijk vervloek ik ze wel eens als ik lomp hard in de ankers moet, maar de aanblik van een mooie trekker of het brullende geluid van een optrekkende Scania doet me glimlachen.

Het valt me op dat het aantal vrachtwagens op de snelwegen in Hongarije de laatste jaren fors is toegenomen. Naast Roemenen, Bulgaren en Turken op doorreis, zie ik gelukkig ook veel Hongaarse vrachtwagens. Horváth Rudolf rijdt er met z’n mooie, knalgele trucks en ook Waberers met zijn gele trekkers en blauwe opleggers en een gele zon als logo. Waberers zie je ook veel in Nederland rijden. Recent heeft dit bedrijf 1.000 (!) DAF-trekkers gekocht; vorig jaar kocht het ook al 600 exemplaren. In totaal heeft Waberers al 3.300 trekkers. Al s je die allemaal achter elkaar zet, krijg je een 70 kilometer lange rij. Gigantisch natuurlijk.

Graantransport

In Hongarij is de afgelopen tien heel veel gebouwd: niet alleen huizen en bedrijfspanden, maar ook veel auto(snel)wegen. Het aantal kilometers nieuwe weg neemt nu af. De zand- en grindauto’s worden nu veel ingezet voor graantransport. Dit jaar was de tarweoogst uitmuntend qua tonnage, waarschijnlijk haalt de korrelmais ook prima tonnages. De vraag is wel wat de toxinegehalten zijn, want zoveel regen als dit jaar hebben we niet vaak gehad. Het graan wordt in Hongarije vaak over grote afstanden naar de grote opslagen en (export)havens getransporteerd.

Aanjager

De transportsector groeit ook door de vele (nieuwe) autofabrieken in Hongarije. Mercedes, Audi, Opel, en Suzuki groeien sterk en jagen de Hongaarse economie enorm aan. Die economie groeit. De groeicijfers zijn al geruime tijd een stuk hoger dan die in West-Europese landen. Bovendien heeft Hongarije de mazzel dat er geen euro is. Dee waarde van de Hongaarse munt jaagt de export ook aan. De Nederlandse pers en politieke vertegenwoordigers in het Brusselse luilekkerland vinden dat er van alles fout is/gaat in Hongarije. De Hongaarse economie heeft echter ‘de vlam in de pijp’. Laat Hongarije nog maar even doorvlammen.

Beheer
WP Admin