AlgemeenOpinie

Zetmeel en graan

Een ABN Amro-rapport laat zien dat de professionele telers van zetmeelaardappelen overblijven.

Als een bank iets over de landbouwsector zegt, dan is het meestal Rabobank. Toch is dat niet de enige bank met een agrarische afdeling, ook semistaatsbank ABN Amro heeft mensen in dienst die zich specifiek op de landbouw richten. Het gezicht dat erbij hoort is dat van Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven. Hij is de afgelopen tijd volop in het nieuws. Eerst meldde hij in een interview dat de bank niet gefocust is op voldoende onderpand, want uit onderpand kun je geen rente en aflossing betalen. Er is opbrengst nodig, en daarvoor zijn een goede ondernemer en voldoende marge noodzakelijk. Zo simpel kan bankieren blijkbaar zijn. Vorige week meldde hij zich in de pers met een rapport over de fabrieksaardappelteelt. ABN Amro heeft uitgezocht of het wel goed komt met de teelt van fabrieksaardappelen, nu er een flat rate aan komt. Bijna 40 procent van de huidige telers denkt in de toekomst minder hectares fabrieksaardappelen te gaan telen. Dat leidt volgens het rapport tot ongeveer een kwart minder oppervlakte. Het mooie voor Avebe is dat de krimp vooral bij de kleinere telers zal zitten, en dat zijn de duurste aardappelen om op te halen. Avebe heeft liever grote telers, en die lijken hun areaal constant te houden.

Een boeiende vraag is wat met de vrijkomende hectares gaat gebeuren. In Duitsland, waar men al langer een flat rate heeft, is het areaal fabrieksaardappelen een kwart gekrompen omdat energiemais een aantrekkelijk alternatief was. Maar energiemais is en wordt in Nederland geen groot gewas. En dus denken boeren vooral meer graan te gaan verbouwen, en snijmais, en misschien wat meer bieten.

De overstap naar graan verdient een analyse. De meeste onderzoekers, zoals veel LEI-collega’s, gingen er steeds van uit dat een hoge graanprijs, via een hoge zetmeelprijs, tot extra rendement voor Avebe leidt. Dat rendement zou zich vertalen in een hoge uitbetalingsprijs en tot een gunstig saldo voor fabrieksaardappelen, en dus voldoende teelt. Ik heb dat altijd hardop betwijfeld. De teelt van fabrieksaardappelen vergt veel uren en kosten. Dure spuitmiddelen, nachtvorsten en oogstomstandigheden maken de risico’s groter dan bij de teelt van graan. Als de graanprijzen laag zijn, heb je als veenkoloniale boer feitelijk wel aardappelen nodig om op een redelijk inkomen te komen. Als de graanprijs hoog is, kun je misschien wel zonder al het werk en de risico’s van de fabrieksaardappelen. Volgens mij is dat wat ABN Amro laat zien. Is dat nu slecht nieuws voor Avebe? Niet noodzakelijk, want de opbrengsten per hectare kunnen nog een eind naar boven. Als kleine telers afhaken, blijven de professionals over. Als die goed begeleid worden, is er weinig aan de hand.

Beheer
WP Admin