AlgemeenOpinie

Wild

Grote wilde dieren zijn van enorm belang voor de natuur. Hun grazen, schuren, krabben, wroeten en graven vergroot de variatie.

Hun poep en kadavers zijn een leefwereld op zich voor insecten, vogels en zoogdieren. Bovendien is het zien van wild een verrijking van de natuurbeleving voor vele Nederlanders. Daarmee hebben wilde dieren ook een grote economische waarde.

Puur vanuit de natuur geredeneerd zou je groot wild alle ruimte geven. Veel dieren in grote gebieden met alle gelegenheid voor natuurlijk gedrag. Maar zo simpel is het niet.

Nederland is klein en vol, de angst voor overlast groot. Edelherten en wilde zwijnen mogen op maar enkele plekken voorkomen. In vrijwel het hele land wordt de wildstand door middel van afschot gereguleerd.

Voor Natuurmonumenten is de omgang met wild een fikse uitdaging. Er is toenemende kritiek op afschot als beheermethode, maar ook de tolerantie voor schade en overlast wordt er niet groter op. Daarom raadpleegden we onze achterban hierover. Veertigduizend mensen reageerden en vertelden dat ze graag veel wilde dieren in de natuur zien, dat ze tevens vinden dat schade en gevaar zoveel mogelijk voorkomen moeten worden, maar dat ze daarbij andere methoden dan afschot de voorkeur geven. Ook vindt de achterban dat besluiten over wildbeheer in breed samengestelde deskundige commissies genomen moeten worden en dat een fonds voor schadevergoedingen door alle partijen gevuld moet worden.

Op basis hiervan hebben we een nieuwe wild-agenda opgesteld. We willen af van dwangmatig nulstandbeleid voor herten en zwijnen, enkele grote wildreservaten creëren en overlast voorkomen door kwetsbare gewassen en objecten af te schermen. Daarvoor willen we naast traditionele ook innovatieve methoden toepassen. Afschot vormt het sluitstuk in deze benadering in plaats van het startpunt.

De komende periode gaan we hieraan verder invulling geven in goed overleg met alle andere partijen in het landelijk gebied.

Beheer
WP Admin