AlgemeenOpinie

Stap FarmFrites smaakt naar meer

FarmFrites gaat meer betalen voor kwaliteit. Telers die rassen telen met eigenschappen die de afnemer graag wil, krijgen een bonus.

Het reeds bestaande verschil in vergoeding wordt groter. Zo wil de aardappelverwerker de productie beter afstemmen op de vraag.

 

Samenwerking in de keten, heet dat. Als schakels samen de klant zo goed mogelijk bedienen, in plaats van elkaar de tent uitvechten, is dat beter voor iedereen. Het klinkt zo eenvoudig, toch is het nog steeds geen vanzelfsprekendheid.

In delen van de agrosector, en niet alleen in de akkerbouw, wordt de afnemer nog altijd gezien als diegene waarmee je de strijd aangaat. Als ‘vijand’ die maar één doel heeft: voor een dubbeltje op de eerste rang zitten,  over de rug van de boer.

 

De geschiedenis heeft natuurlijk genoeg bevestiging gegeven voor dit soort wantrouwen. Maar een goede basis voor de toekomst is het niet. Productieketens waarin de schakels samenwerken hebben de betere papieren. Noem het ketenintegratie, clustervorming of wat ook.

 

De succesvoorbeelden zijn vooral te vinden in de rundveehouderij, zoals VanDrie en FrieslandCampina, elk volgens geheel eigen recept. In de akkerbouw zet deze ontwikkeling nu ook door. FarmFrites zet, overigens niet als enige, een stap in de goede richting. Dat smaakt naar meer.

Beheer
WP Admin