Redactieblog

2247 x bekeken 12 reacties

Schat van negen ton

De voormalige Rabobank-bestuurder Sipko Schat kreeg bij zijn vertrek bijna negen ton mee. Weerzinwekkend vind ik gouden handdrukken van zo'n niveau.

Bestuurders die hebben geblunderd in hun verantwoordelijkheid, directe en indirecte schade van miljoenen hebben veroorzaakt en dan ook nog met een kleine miljoen naar huis gaan.

 

Nog maar kort geleden heb ik Moerland geprezen omdat hij als CEO-Rabo het boetekleed aantrok en ging. Zijn vertrekpremie zal nog wel hoger zijn. Ik trek mijn waardering weer in bij dit soort exorbitante bedragen. Tja, de Liborrente-afspraken zijn een flinke smet op het eens zo smetteloze blazoen van de Rabo. De indirecte schade is nog groter, doordat hiermee een voor leken eens zo vertrouwde geldwereld in opspraak is geraakt. Wie of wat kunnen we dan nog wel vertrouwen? De vertrekkende bestuursleden verergeren het nog met hun uitzwaaipremie.

 

Rabobank heeft vervolgens een reputatiespecialist aangetrokken om het imago weer wat op te krikken. De bank kreeg zelfs al weer wat vertrouwen terug toen ze bekend maakte verantwoordelijkheid weer te willen decentraliseren, lokale banken weer meer zeggenschap te geven.

 

Eigenlijk vreemd, de Rabobank heeft de afgelopen jaren als de wiedeweerga gefuseerd in de regio en eindverantwoordelijkheid weggenomen bij lokale banken. Steeds met het argument dat er gebrek aan specialisme is bij de kleine banken. De kredietadviseurs van de lokale banken krijgen nu weer zwaardere verantwoordelijkheden. En dat is correct: zij weten als geen ander kredietaanvragen te beoordelen. Het tekort aan specialisme hierbij was mijns inziens misplaatst. Die is er wel bij de lokale directies. Deze groep mensen heeft nauw contact met Utrecht: met het daar aanwezige bestuur praten over de ene na de andere maatschappelijke ontwikkeling, maar ze kennen de ware tucht van de sector(en) niet.

 

De reputatieofficier krijgt van mij nog een tip mee. Zorg nu dat jullie directie, food en agri, met wat meer inspiratie, met meer visie spreekbeurten houdt. Ik heb de afgelopen tijd diverse Rabobank-presentaties bijgewoond. Dat waren steeds maar kopieën van elkaar, waar futloze intellectuele mannen het weer een jaar mee doen. Ga mensen benutten die weten hoe het bedrijfsleven functioneert.

 

Die Schat toch.

Laatste reacties

 • alco1

  'Futloze intellectuele mannen' Ik vraag me altijd af: Laten ze expres de toehoorder in het ongewisse of snappen ze er zelf ook niets van en worden zelf ook in het ongewisse gehouden.
  Een simpele vraag: Hoeveel wordt er in totaal gespaard en hoeveel is er uitgeleend. Kortom hoeveel 'luchtgeld' is er gecreëerd. Weten ze niet.

 • agratax2

  Jan wordt het niet langzamerhand tijd dat de lokale banken hun werk, sparen, uitlenen en betalingsverkeer, in alle rust kunnen uitvoeren zonder de balast van de International handelsbank Rabo Nederland? Ik zie bij de Rabo eenzelfde gedrogt ontstaan als eens Cebeco Handelsraad was, goed lopende regionale co-ops en een zware top met veel risico die zijn 'beloften' niet waar maakt.
  Betreffende Schat zijn oprot premie volkomen onterecht en ik hoop dan ook dat hij voor de rechter komt om zich te verantwoorden en om deze opstap premie uit te leggen als onvermijdelijk. Misschien moeten de regionale banken maar weer op de barricaden net als toen ze zijn aftreden hebben geeist. Deze -bonus- hebben de regionale banken niet gewenst, zij hebben dit willen voorkomen door een derde partij hier naar te laten kijken. Deze derde is volgens mij voorbij gegaan aan de berokkende schade en heeft alleen contractregels en wettelijke bepalingen getoetst.
  Wie mag deze bonus toekenning verdedigen? Juist de plaatselijke bank medewerker en bestuurder, hij / zij moet de stront van Utrecht opruimen.

 • minasblunders1

  Intellectueel ben je in dit land als je een stropdas omknoopt en een aktentas onder je arm klemt. Oh, en vergeet ook niet om wat populaire termen te bezigen als 'duurzaamheid' en 'innovatie' en je hebt het helemaal gemaakt!

 • minasblunders1

  Agratax, denk je dat zo'n rechter iets anders gaat doen dan contractregels en wettelijke bepalingen toetsen?

 • schoenmakers1

  dan moeten degene die het contract opgesteld hebben ook aangepakt worden

 • alco1

  @schoenmakers. Diegene die dat opgesteld hebben, hebben ook iets dergelijks in hun contract staan. Dat noemt men elkaar 'dekken'.

 • Zuperboer

  Zo'n zaak maakt altijd meer slachtoffers dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo'n Schat heeft immers ook een moeder en waar moet die nu de eerstvolgende verjaardag op pochen......!?

 • Zuperboer

  Zit bovendien nog altijd te wachten op een compensatievoorstel van Rabobank Nederland. 0,1 / 0,2 Extra afslag en uitgekeerd met terugwerkende kracht vanaf het moment (t=0) in de LIBOR-jaartelling over alle sindsdien betaalde maandrenten aan RABO. Dit lijkt me een redelijk voorstel om de onderhandelingen mee te beginnen.

 • agratax2

  Zuperboer Schat zijn moeder kan pochen op haar zoon dat hij niet meer hoeft te werken omdat hij naast zijn riante salaris ook nog een klein miljoen opstap premie heeft binnen gesleept. Zuperboer jij kunt niet aantonen dat de Libor jouw meer rente heeft gekost dan zonder Libor schandaal. Hier zit nu net de pijn voor de burger met een lening, er is nl. zowel in positeive als in negatieve zin gerommelt met de percentages. De hele Libor gaat niet om winst of verlies bij de banken, het gaat over zelfstandig opererende Geldhandelaren die rommelden en dan in naam van hun opdrachtgever de percentages door gaven.

 • wmeulemanjr1

  witte boorden boeven 1e rang zijn het, ze lijken zo betrouwbaar maar het gaat ze om 1 ding: de boel belazeren en een grote graai na doen, hoeveel fatsoen heb je dan eigenlijk?

 • aarthamstra1

  Agratax 1 Het ging de banken wel degelijk om extra winst die konden ze maken door voor af afspraken te maken over de prijs van morgen .
  Vandaag koop je melk voor 40 cent met de weten schap dat je het morgen kan door verkopen voor 42 cent
  De volgende keer verkoop je melk voor 40 cent met de wetenschap dat je die melk de volgende dag kan inkopen voor 38 cent
  De handelaar RABOBANK is de opdrachtgever aan de (zelfstandige handelaar) die krijgt daar een bonus voor als het hem lukt.
  Wie bedonderd dan wie .Die 2 cent winst is van de boer onterecht ontnomen. Daar zit het verlies voor de klant .Of de bank moet nog een nabetaling doen .  boerenverstand

 • Broer

  Jan,
  We zijn in de landbouw grote organisatie's gewend, daarbij zijn de plaatselijke Rabobanken klein. Men huldigt het principe zo groot als nodig, zo klein als mogelijk. Om alle specialismen in huis te hebben en geen 'één-
  mansafdelingen' is zekere schaalgrootte nodig. Het is goed dat er weer meer verantwoordelijkheid naar de lokale bank gaat. Als voormalig ledenraadslid van de Rabo Heerenveen-ZO Friesland weet ik dat daar hard aan is getrokken.
  Wat betreft de vertrekpremie's ben ik het wel met je eens maar het bevat voor ons geen nieuws. Mijn insteek is steeds geweest een goed loon voor goed werk en bij vertrek zo weinig mogelijk mee.
  Maar als ledenraadslid laat je de uitvoering over aan daartoe aangestelde raad van commissarissen. Meer doen dan je mandaat toelaat kun je niet doen.
  Ook ik heb me ronduit ge-ergerd aan het optreden van de heer Bert Bruggink op de Lto avond in december te Leeuwarden. Niet alleen zijn schuld, hij werd ook vakkundig, nee, het was eerder onnozel, uit de wind gehouden door de leiding.
  Maar er komt een herkansing, Bruggink is spreker op een avond voor Rabo-leden in Heerenveen op maandag 27 januari as.(Trinitas kerk).
  Jij komt toch zeker ook ?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.