Commentaar

2747 x bekeken 3 reacties

Quotum nekt overname alsnog

Een van de eerste lessen in de bedrijfseconomie is dat aflossingen gelijk moeten oplopen met de afschrijvingen. De melkveehouderij heeft daar het afgelopen decennium zwaar tegen gezondigd.

Er is voor 4 miljard euro aan melkquotum afgeschreven zonder de daarbij behorende schuld terug te brengen. En dat gaat over grote bedragen. Gemiddeld is tien jaar lang 400 euro per week aan het bedrijf onttrokken of geherinvesteerd in niet waardevaste zaken. En ja, er staat een tikkie groter bedrijf dan voorheen.

Is dat allemaal nu een groot probleem? Voor de sector als geheel niet. Het percentage eigen vermogen zal wat afgenomen zijn, maar het is nog steeds hoog in vergelijking met andere sectoren. Zeker als je naar de vrije verkoopwaarde van grond en gebouwen kijkt in plaats van naar de fiscale balans.
Voor individuele bedrijven waar het vliegwiel van groei niet voldoende werkte, zal zeker een probleem opduiken in de komende jaren. Zwaar gefinancierd, wel moeten aflossen maar er is onvoldoende vrije kasstroom. Dat betekent dat daar de huidige ondernemer de laatste generatie boer wordt. Aan het eind van de carrière moet dan grond worden verkocht om de schulden terug te brengen. Dat is jarenlang een goed inkomen, en een spaarcentje bij pensioen. Maar opvolging? Vergeet het maar.

Laatste reacties

  • Jaap39

    Toch liever een vette hypotheek als belastingen moeten betalen is bij velen het motto! Logisch gezien het uitgavenbeleid van de overheid.

  • koestal

    De opvolger zit straks na 2015 nog met quotumkosten ,wel vreemd !

  • kalkar

    Wat hebben die koeieboeren het toch zwaar,volgens Bodde. Wat een lulverhaal,nergens op gebaseerd. Te weinig kasstroom? laat me niet lachen, bij 50 cent de liter en mega veel subsidie? Wat een giller.Weten die ambtenaren eigenlijk wel hoeveel subsidie die koeieboeren krijgen? Kijk eens naar de varkens en kippen. Slechte prijzen over het algemeen en geen cent subsidie. Een koeieboer zou met een week al gek zijn wanneer ie varkens of kippen had. En maar klagen, jullie moeten je doodschamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.