AlgemeenOpinie

Quotum nekt overname alsnog

Een van de eerste lessen in de bedrijfseconomie is dat aflossingen gelijk moeten oplopen met de afschrijvingen. De melkveehouderij heeft daar het afgelopen decennium zwaar tegen gezondigd.

Er is voor 4 miljard euro aan melkquotum afgeschreven zonder de daarbij behorende schuld terug te brengen. En dat gaat over grote bedragen. Gemiddeld is tien jaar lang 400 euro per week aan het bedrijf onttrokken of geherinvesteerd in niet waardevaste zaken. En ja, er staat een tikkie groter bedrijf dan voorheen.

Is dat allemaal nu een groot probleem? Voor de sector als geheel niet. Het percentage eigen vermogen zal wat afgenomen zijn, maar het is nog steeds hoog in vergelijking met andere sectoren. Zeker als je naar de vrije verkoopwaarde van grond en gebouwen kijkt in plaats van naar de fiscale balans.

Voor individuele bedrijven waar het vliegwiel van groei niet voldoende werkte, zal zeker een probleem opduiken in de komende jaren. Zwaar gefinancierd, wel moeten aflossen maar er is onvoldoende vrije kasstroom. Dat betekent dat daar de huidige ondernemer de laatste generatie boer wordt. Aan het eind van de carrière moet dan grond worden verkocht om de schulden terug te brengen. Dat is jarenlang een goed inkomen, en een spaarcentje bij pensioen. Maar opvolging? Vergeet het maar.

Beheer
WP Admin