AlgemeenOpinie

Perspectief

2014 begint positief. Na alle commotie over de veeverlosser en de melkveerechten is de rust redelijk wedergekeerd.

Sharon Dijksma heeft voorgesteld de veeverlosser onder voorwaarden toe te staan. Ik had niet anders verwacht. Bij mij blijft de vraag bestaan of Wakker Dier nu werkelijk het gebruik ervan wilde uitbannen of dat ze alleen de regels duidelijk op papier gesteld wilden hebben. Misschien zullen we het nooit weten.

Ook de onduidelijkheid rondom de afschaffing van het melkquotum met gelijktijdige invoering van melkveerechten lijkt van tafel. Er komen geen melkveerechten. De Nederlandse melkveehouderij slaakt een zucht van verlichting. Mest afzetten op eigen grond en bij overschot verwerken, lijkt een oplossing waar iedere melkveehouder zich in kan vinden. De onduidelijkheden over verwerking dan wel afzetten in de buurt zullen in de loop van de tijd wel opgehelderd worden. Van oudsher is de melkveehouderij de tak van dierhouderij met de meeste grond en die grondgebondenheid geeft een eerlijke rem op de groei. Dat grond schaars en duur was en dit zal blijven, verandert daar niet veel aan. De vraag is hoe lang we mee kunnen gaan in de strijd om grond. Op den duur zullen we het verliezen van industrie en woningbouw, daar heb ik geen twijfel over. Hoeveel koeien zullen er in 2050 in Nederland wonen? Ik ben geen econoom en ook zelfs nog maar een aangetrouwde boerin. Toch zijn dit vraagstukken die me heel erg bezig kunnen houden. De toekomst van onze landbouw. Met alle tegenwerking uit bepaalde richting.

Wat ik alleen niet begrijp, is welke gedachtegang schuil gaat achter die tegenwerking. Als de anti-productiedierhouderij-lobby werkelijk zoveel van dieren en het milieu houdt als ze beweert, en de consumptie wereldwijd stijgt, zou je de landbouw in Nederland toch juist moeten koesteren en stimuleren om nog beter en efficiënter te worden? Of geloven zij heilig in een diervriendelijker en milieuvriendelijker productie elders op de wereld? Ik hoop in 2014 antwoorden te krijgen op mijn vragen. En bovenal hoop ik dat u net als ik, intens kunt genieten van alle kleine mooie dingen om ons heen die de natuur ons biedt! Een liefdevol 2014 toegewenst!

Beheer
WP Admin