AlgemeenOpinie

Langs de meetlat: FrieslandCampina

We kunnen kort zijn. FrieslandCampina heeft het uitstekend gedaan. Veel beter dan we gedacht hadden. Hun melkprijs is duidelijk leidend.

“Je bent te enthousiast”, remt Hanna mij af. “Het is de markt die vooral de melkprijs bepaalt. Hebben ze niet gewoon geluk gehad? Onderdelen in het Verre Oosten leveren veel winst op. Dat is geen verdienste van de huidige directie, maar van de voorgangers van het deel Friesland. Was die zelfstandig gebleven dan had die een veel betere melkprijs kunnen noteren dan Campina. Leden van het voormalige Campina mogen pas echt tevreden zijn. Die delen mee uit de vleespotten van Egypte.”

Zit wat in. De Nederlandse activiteiten leveren weinig extra’s. Consumptiemelkproducten zijn nog altijd even kleurloos. De kaasafdeling maakt minder verlies omdat een andere rekenmethode is toegepast. In feite doen ze het zo slecht dat een kaashandelaar, A-ware, het aandurft om een grote kaasfabriek te bouwen. De melkprijs, die daaruit komt, moet concurreren met FrieslandCampina. Die hebben wel allemaal fabrieken gesloten, maar in de markt weinig waargemaakt.

Hanna knikt: “In de supermarkt zie ik geen nieuwe kaas van Campina. Het is het bekende rijtje van Gouda oud, belegen en jong. En als je goed zoekt kom je nog eens een 20+ tegen. Of een nagelkaas. Maar die laten ze ook nog maken bij een kleine fabriek in Rouveen. Geen baanbrekend werk dus in Nederland van onze coöperatie”.

Daarbij de aarzelende houding bij de weidegang. Niet echt doorpakken. Ze kunnen weten dat de consument de koeien in de wei wil. De toeslag, die FrieslandCampina daarvoor betaalt, is veel te laag. Die zou moeten verdubbelen. Dan konden ze er ook reclame voor maken. Nu niet. Nu is men al blij dat het aantal koeien in de wei niet te vlug daalt.

“De goede melkprijs dankzij het Verre Oosten redt FrieslandCampina”, zegt Hanna beslist. “Daarom lopen de leden ook niet weg. Pas als de melkprijs weer daalt, kunnen we zien hoe sterk ze echt zijn.”

Langs de meetlat geef ik FrieslandCampina een 8-min. Hanna zit lager, maar krijgt geen gelijk.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin