AlgemeenOpinie

Landwegheffing

Er komt een nieuwe belastingheffing aan: de ‘landwegheffing’. Tenminste, als het aan twee Friese PvdA’ers ligt. In een ingezonden stuk in het blad VNG Magazine pleiten ze voor invoering van een extra belastingheffing.

Jelle de Visser, gemeenteraadslid in Leeuwarden en Remco Admiraal, lid van het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân willen snel een wetswijziging om deze nieuwe belasting in te voeren.

Het idee achter deze nieuwe heffing is dat de vervuiler betaalt. Diegenen die gebruik maken van de wegen op het platteland (boeren dus) moeten ook betalen voor het onderhoud. Boeren zouden volgens de plannenmakers 2 promille van de getaxeerde waarde van hun grond moeten betalen. Deze extra OZB-heffing zou neerkomen op ongeveer 5.000 euro per gemiddeld bedrijf volgens de PvdA’ers. Al met al een grote lastenverzwaring dus.

De twee initiatiefnemers stellen dat landbouwgemeenten de afgelopen jaren steeds meer geld kwijt zijn aan wegonderhoud in het landelijk gebied. De steeds zwaarder wordende machines zouden tot deze hogere onderhoudskosten leiden. Met het extra geld kan schade aan wegen door trekkers en vrachtwagens worden gecompenseerd. Admiraal en De Visser hopen dat hun plan door de landelijke politiek worden opgepakt. LTO Noord heeft – niet verrassend – inmiddels afwijzend gereageerd op het plan.

Nu valt er best iets te zeggen voor het principe dat gebruikers van voorzieningen daar ook zelf voor betalen. Zo raar is het idee van de twee PvdA’ers niet. Veel heffingen hebben met het gebruik van die voorzieningen te maken. Denk bijvoorbeeld aan accijnzen op drank en sigaretten of de motorrijtuigenbelasting. Toch vind ik de invoering van een landwegheffing geen goed idee. De maatstaf van heffing is verkeerd: belasten van bezit in plaats van gebruik. En waarom wel een extra heffing bij boeren en niet bij andere bedrijven die profiteren van ons wegennet? Zo hebben onze transportbedrijven veel baat bij goed onderhoud van onze snelwegen. Al die zwaarbeladen vrachtwagens veroorzaken veel extra onderhoud van de snelwegen.

Als er een landwegheffing ingevoerd wordt, kan het niet zo zijn dat alleen de boeren het haasje zijn. Dan moeten we ook een extra heffing OZB invoeren voor de transportbedrijven en alle anderen die profiteren van onze wegen. Volgens mij is de landwegheffing voor alleen boeren een doodlopende weg!

Beheer
WP Admin