AlgemeenOpinie

Dijksma toont spierballen

Staatssecretaris Dijksma toont haar spierballen deze week. Eerst trok ze de stekker uit transport-kwaliteitssysteem QLL, nu neemt ze extra maatregelen tegen mestfraude.

Er is een overeenkomst tussen beide onderwerpen. In beide gevallen falen sectororganisaties erin om zelf orde op zaken te stellen. Waar kostbare en confronterende maatregelen nodig zijn, schiet het zelfregulerend vermogen tekort. Daarvoor hebben we dus een overheid.

Dat er iets moet gebeuren tegen mestfraude is zonneklaar al weet niemand precies hoeveel er wordt gesjoemeld.

Helaas leiden de strengere regels – zoals bemonstering door onafhankelijke instanties – tot hogere kosten, ook voor wie altijd correct heeft gehandeld. Dat is zuur. Terecht is er de kritiek dat dit juist een stimulans zal zijn voor meer fraude. Die dan weer tegengegaan moet worden met nog meer controle en strengere sancties. Een negatieve spiraal. Dat is de keerzijde van een strenge overheid.

Het lijkt op dit moment de enige weg. Er staat veel op het spel, zoals verlenging van de derogatie – een onderwerp dat momenteel in Brussel keer op keer van de agenda verdwijnt. Wellicht is Dijksma’s spierballentaal dan ook deels bedoeld om daar een signaal af te geven. Tegelijk houdt ze de deur op een kier om toch nog in overleg met de sector de scherpe kantjes bij te slijpen. Een kans die LTO en Cumela niet voorbij moeten laten gaan.

Beheer
WP Admin