AlgemeenOpinie

De handleiding volgen kan geld opleveren

Op veel bedrijven is resultaat te verbeteren door te werken volgens het boekje.

Een op de zeven kalveren van vaarzen sterft binnen een paar weken. Bij kalveren van koeien ligt het sterftepercentage lager, maar gemiddeld schommelt de kalversterfte binnen tien dagen na de geboorte rond 11 procent.

Dat is veel. Zo veel zelfs dat veehouders die ermee worden geconfronteerd, ervan schrikken. Helemaal is het veel als je weet dat kalveren sneuvelen door een gebrek aan goede verzorging, zo blijkt uit het artikel op pagina 22. Op grote, groeiende melkveebedrijven ligt volgens dierenartsen en jongveespecialisten de aandacht te zeer bij het melkvee en te weinig bij jonge, kwetsbare kalveren. Soms gebeurt dat willens en wetens. Adviseurs die wijzen op de noodzaak om ook ’s nachts onmiddellijk biest te geven (veel, vroeg en vaak, weet u nog?), krijgen te horen dat ze dat dan maar zelf moeten komen doen. Anders gezegd is het vaak geen kwestie van niet weten, maar van negeren van protocollen. De handleiding kalveropfok wordt niet strak gevolgd.

Behalve dat accepteren van onnodige kalversterfte spelen is met het nog behoorlijk goede imago van de melkveehouderij, kost het de veehouder onnodig geld. Niet dat een bedrijf omvalt van het laatste kalf dat sterft, maar vaak is onachtzaamheid bij de kalveropfok een symptoom van minder zichtbare onachtzaamheid of soms ook eigenwijsheid elders in de bedrijfsvoering. Alles bij elkaar kan die een hoop geld kosten.

De melkveehouderij staat niet alleen. Akkerbouwers weten, om eens wat te noemen, dat ze cichorei voor een goede opkomst het best 1 centimeter diep zaaien. Niettemin kampen velen ieder jaar met opkomstproblemen, doordat ze de kleine zaadjes 3 centimeter diep wegstopten. Nog steeds vertoont een vijfde tot een derde van de varkens aan de slachtlijn afwijkingen die groei hebben gekost én die door werken volgens de boekjes goeddeels te voorkomen waren geweest.

Het klinkt zo begin 2014 wat afgezaagd, maar werken volgens het boekje kan op veel bedrijven geld opleveren.

Beheer
WP Admin