AlgemeenOpinie

Leden grootste concurrent Avebe

De grootste concurrent van Avebe zijn de eigen leden.

Met deze veelzeggende uitspraak vat ABN Amro de toekomst van de zetmeelteelt in de Veenkoloniën mooi samen. De bank heeft een rapport geschreven over de toekomst van de akkerbouw in de Veenkoloniën. Twee derde van de akkerbouwers verwacht dat de teelt van zetmeelaardappelen niet langer rendabel zal zijn in de toekomst. Dat legt een zware druk op Avebe. De aardappelprijs moet omhoog, evenals de hectareopbrengsten bij de telers.

Een lichtpuntje is dat Avebe over boekjaar 2012/2013 een recordprestatieprijs realiseerde. Terwijl Brussel de marktordening voor aardappelzetmeel beëindigde vanaf oogst 2012. Avebe kreeg niet langer de evenwichtspremie van 14 miljoen euro.

Het grote gevaar voor Avebe is dat de akkerbouwers gaan voor de korte termijn. Als graan of voedergewassen een hoger saldo opleveren, verkleinen ze het areaal zetmeelaardappelen net zo ver als hun leveringsplicht toelaat. ABN Amro verwacht op termijn een krimp van het areaal van 10 tot 20 procent. Dat betekent een stijging van de kostprijs voor Avebe en dus een lagere aardappelprijs. Zo kan de sector in een neergaande spiraal komen, die het einde betekent van de zetmeelproductie in de Veenkoloniën.

Een goede relatie met de telers is voor Avebe van levensbelang. Het bedrijf moet zorgen voor efficiëntie en innovatie. Het is aan de telers het concern niet direct te laten vallen als het eens een jaar tegen zit. Telers en Avebe hebben elkaar nodig.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin