Commentaar

1511 x bekeken 15 reacties

Troonrede zonder landbouw

Het heeft de nieuwe Koning niet behaagd om de landbouw te noemen in zijn eerste troonrede. Dat is jammer. Het is een belangrijke sector en een beetje waardering had best gemogen.

Maar het is geen ramp en het kost niks. Bovendien zijn boeren niet de enigen. Zo spreekt de 50pluspartij er schande van dat het woord 'ouderen' niet voorkwam.

Het is maar waar je je druk over maakt. Het gaat op Prinsjesdag om de financiën. De kaasschaaf is flink aan het werk gezet. Dat leidt soms tot pijnlijke tegenstrijdigheid. Zo brengt het ministerie van EZ de - bekende - doelen voor duurzame stallen onder de aandacht, maar het geld voor stimulering verdwijnt.

Positief is de vermindering van de belasting op schenkingen. Dat helpt bedrijfsopvolgers. Andere stimulerende maatregelen gaan de landbouw goeddeels voorbij. Denk aan het nieuwe investeringsfonds waar de pensioenfondsen aan bijdragen.

Verder is de begroting vooral een bewijs van het onvermogen om echt iets te doen aan de economie. Het veelgehoorde verwijt van 'kapotbezuinigen' is sterk overtrokken. Het omgekeerde geldt evenmin, alsof je met 6 miljard de zaak vlot zou kunnen trekken. Een mooie illustratie van dit onvermogen is de campagne om ondernemers te wijzen op alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding á 5 miljoen. Daar is BV Nederland niet mee gered, al zal ze er ook niet echt last van hebben. Zoals oud-minister Cees Veerman al zei: ondernemers, verwacht het niet van Den Haag.

Laatste reacties

 • somporn

  Het gaat alleen om lijfbehoud en zetels,visie en vooruitgang is iets onbekends.

 • geen boer

  ik weet niet hoe vaak ik het al gezegd heb: De Markerwaard inpolderen!

 • trijnie

  Geen boer inpolderen en natuur van maken? Zou een goede werkgelegenheid zijn.
  Vakantiebungalows, restaurant je erin. Van der Most zou er wel weg mee weten.

 • geen boer

  @3 haha nee dankjewel, één KZ Oostvaarderplassen is wel genoeg. Ik zat meer aan landbouwgrond te denken, met bijbehorende infra en dorpen. Gewoon, net als in oostelijk Flevoland. Het wiel behoeft niet twee keer uitgevonden te worden, hoewel veel paarsebroek/moeilijke bril bureautjes met vrindjes in het Haagse daar wel anders over zouden denken.
  Helaas ontbeert het dit kabinet aan zowel boerenverstand als ondernemend denken, dus deze bespiegelingen zullen wel hyothetisch blijven....

 • geen boer

  @4 hypothetisch mét p, that is

 • natuurboer

  Een troonrede zonder landbouw geeft aan dat ze in Den Haag niet weten hoe ze landbouwbeleid moeten maken..

 • info48

  Troonrede is geschreven door VVD en PvdA en daar weten we van dat die voor de boeren een ramp zijn ondanks dat de Agrarische sector als enige sector zorgt voor economische groei, zodat we de 1,4 miljard Euro jaarlijks kunnen betalen aan onderhoud van de 'natuur gebieden' in ons dorpje Nederland Trijnie!!

 • alco1

  @trijnie. Veel vakatiebungalows blijven al leeg staan, evenzo de vele B&B,, restaurants klagen al steen en been en v/d Most kan geen geld meer krijgen. Producten verbouwen waarmee we schulden kunnen afbetalen is het enigste wat positief is. Schandalig, 11 miljard betalen aan rente lasten door de staat, veroorzaakt door wanbeleid in het verleden.

 • minasblunders1

  Alco heeft gelijk. De markt voor recreatie is al lang verzadigd. Je kunt niet oeverloos pannenkoekenhuizen naast elkaar blijven zetten.

 • schoenmakers1

  Dijksma net op de radio, had het erover dat natuur economische waarde heeft, moet men dat mens niet opsluiten als een geestelijk gestoorde?

 • trijnie

  Ha, ha, ik zat jullie maar te stangen met het natuurgebied, maar het is nog niet zo'n gek idee om in te polderen voor de landbouw. Dan kunnen boerenbedrijven die tegen natuurgebieden aanliggen, zoals engbertsdijkvenen, uitgeplaatst worden zodat die mensen weer 'lucht' krijgen. Kost een beetje maar levert werk op en op de duur geld.

  schoenmakers 1, dat is nu ook wat...dan moet ik ook opgesloten worden, hoewel, geestelijk gestoord? Valt nog wel mee hoor.

 • koestal

  Heel veel nieuwe banen in de natuur zegt Dijksma ,ja zeker allemaal boswachters in dure terreinwagens ,staan wel op de loonlijst van de staat,net alsof dat gratis is

 • veldzicht

  dat handje vol boeren wat er nog over is, zet electoraal geen zoden meer aan de dijk,als niet een
  boer meer zou gaan stemmen zou dat in totaal 2 a3 Kamerzetels schelen,
  je scoort meer met natuur, dieren welzijn en boertje pesten,
  40 jaar geleden met 200.000 boeren(en tuinders)had je wat te
  vertellen,maar die tijd is voorbij.

 • gooijers

  het is sonde dat den haag zoveel boeren weg pest.
  maar ja daar komen ze nog wel achter als ze alles moeten importeren dan hebben ze er ook een stuk minder over te zeggen

 • koestal

  eten hoeft niet meer,natuur ,daar kun je blijkbaar van leven,ach,er is wel ergens een voedselbank

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.