Boerenblog

2573 x bekeken 4 reacties

Schadelijk Bt-toxine in menselijk bloed

Zijn genetisch gemodificeerde organismen en planten wel veilig voor de gezondheid van de mens? Terwijl biotechbedrijven zwijgen, komen anderen met ontdekkingen.

Het probleem dat veel mensen hebben met het genetisch veranderen van planten en andere organismen heeft te maken met veiligheid. Zijn genetisch gemodificeerde (gg) organismen en planten wel veilig voor de gezondheid van de mens? Velen hebben zo hun twijfels over datgene wat biotechbedrijven volstrekt veilig noemen wat betreft het ontwikkelen van gg-planten. Die bedrijven beweren dat ze geen enkele bedreiging voor de gezondheid van de mens vormen.
Terwijl de bedrijven zwijgen, komen anderen met ontdekkingen. Daardoor staat de geloofwaardigheid van gg-gewassen onder druk. Het is en blijft immers een grijs gebied wat biotechbedrijven nog moeten aanpakken of zelfs achterwege laten.

Veelgebruikt gif
Onlangs verscheen een rapport waarin staat dat voor het eerst de aanwezigheid van Bt-toxine in menselijk bloed is aangetoond. Bt-toxine is een veelgebruikt gif dat plaaginsecten in genetisch gemodificeerde gewassen doodt. Genen gewonnen uit de bacterie Bacillus thuringiensis worden ingebouwd in gg-gewassen om ze bestand te maken tegen aanvallen van insecten. Biotechbedrijven beweren dat planten die Bt-toxine maken alleen giftig zijn voor insecten en geen bedreiging vormen voor mens en milieu. De toxine breekt volgens de bedrijven gemakkelijk af wanneer het door de menselijke darm wordt geabsorbeerd. Echter, de recente detectie van Bt-toxine in menselijk bloed kan betekenen dat dit niet volledig gebeurd.
En dan nog iets. Waarom is er altijd een oogstwachttijd van tien dagen in de organische teelt nadat er met Bt-gif is gespoten?

Canadees onderzoek
Recente studies van onderzoekers aan de universiteit van Sherbrooke (Quebec )in Canada wijzen uit dat het insecticide-eiwit Cry1Ab is aangetoond in het bloed van zwangere en niet-zwangere vrouwen. De onderzoekers hebben Cry1Ab ook ontdekt in foetaal bloed. Dat betekent dat het kan worden overgedragen van moeder op kind. Het onderzoekrapport is gepubliceerd in het vaktijdschrift Reproductive Toxicology.
De 30 zwangere en 39 niet-zwangere vrouwen kwamen voor onderzoek naar buitenbaarmoederlijke zwangerschap naar het ziekenhuis in Sherbrooke. Vermeldenswaard is dat geen van de vrouwen in direct contact stond met pesticiden. Allemaal aten ze typisch Canadees voedsel, met inbegrip van gg-mais, gg-aardappelen en gg-sojabonen. Bloedmonsters werden bij de zwangere vrouwen afgenomen vóór de bevalling en bij de niet-zwangere vrouwen tijdens het afbinden van de eileiders. Navelstrengbloedafname werd uiteraard na de geboorte gedaan.
Tijdens de analyse werd het Cry1Ab-gif aangetroffen in 93 procent van de bloedmonsters van zwangere vrouwen en 80 procent van de foetale monsters. Ook 69 procent van de bloedmonsters van niet-zwangere vrouwen bevatte de genoemde toxine.

Vervolgonderzoek nodig
Uit eerdere studies bleek dat spoorhoeveelheden Cry1Ab-toxine werden gevonden in de maaginhoud van vee dat was gevoerd met gg-mais. Deze uitkomsten doen vermoeden dat de genoemde toxine niet altijd effectief wordt afgebroken in de darm zoals de meeste biotechbedrijven en voorstanders van gg-voedsel stellig beweren.
“De gevonden gegevens kunnen regelgevende instanties, verantwoordelijk voor de bescherming van de volksgezondheid, helpen om de juiste beslissingen te nemen”, zeggen onderzoekers Aziz Aris en Samuel Leblanc. Verdere studie is volgens hen nodig om de toxiciteit en de schade te bepalen voor mensen die gg-voedsel eten.

Laatste reacties

 • Bison

  Nice!, of we nog niet genoeg gif binnen krijgen!

  On the positive side, mischien worden we wel immuun tegen mosquito's en no-see-ums ;)

 • abtje

  Is nog maar topje van de ijsberg. Hoe meer ze gaan onderzoeken, hoe meer ze gaan ontdekken. Probleem met Softenon was vrij eenvoudig op te lossen, niet meer gebruiken. Dit echter is al zo massaal uit de klauw gelopen, dit is niet meer op te lossen. En ze blijven het nog steeds uitbreiden.

 • farmer135

  als men de weg van genetische modificatie inslaat is er op een gegeven moment geen weg meer terug, dat gaat een groot probleem worden in de toekomst.

 • trijnie

  Ik vraag mij weleens af: waarom er tegenwoordig zo'n sterke stijging in het aantal ziektegevallen van kanker zit.
  Goed, we worden ouder, dus er is meer kans dat je het krijgt, maar de vreemde stoffen die zich in het bloed en organen opstapelen, kunnen weleens mede de oorzaak zijn van de stijging.
  Ook weet ik wel zeker dat allergieën hieruit voort vloeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.