Redactieblog

6283 x bekeken 43 reacties

Poep doet ons de das om

Natuurlijk was de uitzending van Zembla vorige week donderdag overdreven en tendentieus. Ook gevaarlijk.

Grove beschuldigingen van klokkenluiders en weinig bewijs. Het is nog steeds zo dat het vlees, dat in de winkel ligt, gewoon goed is en vertrouwd.

Maar het kwaad is geschied. Hanna zei: “Als je dit ziet en denkt dat het waar is, zou je nooit weer vlees eten”.

Dat hebben de makers van Zembla bereikt. Ze hebben de beelden ergens gemaakt. Het gebeurt dus wel. En het was een onsmakelijk gezicht, poep op vlees. Dat consumenten daardoor worden afgeschrikt kan ik ook begrijpen.

Het ergste is dat deze misstanden met vlees op de totale sector afstralen.  De paar slachterijen, die niet zo nauw kijken, zijn onverantwoord bezig. Door hun toedoen krijgen we weer een dreun.

Daarom ben ik het met staatssecretaris Dijksma eens dat de controle in de slachterijen versterkt moet worden. En degene, die gepakt wordt, zwaar beboet. Dat is de enige manier om dit soort praktijken, die wij als boer ook niet willen, tegen te gaan.

De boete zou zo hoog moeten zijn, dat de tarieven van de controleurs in de slachterijen, waar geen fouten worden gemaakt,  kunnen worden verlaagd. Op deze wijze betaalt de vervuiler en dat is goed.

Het is ook van de gekke. Wij zijn op onze bedrijven op allerlei manieren bezig om dierenwelzijn te verbeteren. We besteden veel zorg aan voer en het product dat we afleveren.

We mogen dan verwachten dat ook de verwerker ons vlees op de meest correcte wijze behandelt en verwerkt. Ik zou graag een lijst zien van de bedrijven waar de Zembla-opnamen zijn gemaakt. We zouden die slachterijen moeten boycotten. Want het met poep bevuilt vlees doet ons de das om.

Laatste reacties

 • alco1

  Dit is het moment om grondig uit te zoeken hoe deze reportage tot stand gekomen is. LTO, doe je taak. Wie zoals Zembla kaatst, moet ook de bal terug verwachten.

 • info58

  ooit in Griekenland geweest vergaderboer. Loop daar over de markt en verwonder U bij + 35 graden over Uw stelling.

 • joannes

  Het is misbruik van de taal. De rapportage en dit verhaaltje. Iedereen associeert poep met ziekte verwekkers en vlees met moet zo steriel mogelijk. Denk je nu werkelijk dat vlees altijd steriel uit het slachtproces komt? Of ..... gekomen is? De journnalistiek provoceert met dit taal en begrippen probeem een nieuwe normstelling, een waarbij vlees steriel uit het slachtprocess zou moeten komen. Iets wat zelfs in een ziekenhuis onmogelijk blijkt met allerlei besmettingen. Wijs mensen op verstandig koken en vooral verhitten, inplaats van ¨misverstanden¨ echoën! Die bereidings processen zijn niet voor niets ooit bedacht!

 • zwarte raaf

  En wij laten ons al jaren door de media gedwee onderschijten.

 • schoenmakers1

  we kunnen na al de onzin in de media onderhand ook stellen, het is toch nooit goed, dus het standpunt innemen als de mensen het eten willen laten staan is het ook goed, zien wie het het langste volhoud

 • kleitokkers

  Eerst maar weer een lekker stukje worst gegeten, heerlijk in zo'n darm waar al die mest is door gegaan.

 • Eastern Germany

  Kogelbiefstuk iemand?

 • jaapjo

  Weet Hanna nog steeds niet hoe worst wordt gemaakt?

 • antibioticasyndicaat

  Zembla constateert dat er zaken fout gaan, en dat slagers hun eigen vlees keuren.
  Niets nieuws eigenlijk. Blijkens Dijksma's kamerbrief zijn er al meer dan 5 jaar misstanden in slagerijen.

  Waarom dan boos worden op de boodschapper van dit slechte nieuws?
  Het zijn slachterijen die (het imago van) vlees verkl*ten, en die ook de omzet en de prijs van jullie varkens verpesten.

 • w v gemert

  Vergaderboer u bevestigd een mogelijk fout(je) in het slachtproces als misstanden. Een reportage van riooljournalistiek hecht u waarde aan, het lijkt mij vooraleer je een standpunt opschrijft je moet weten of de reportage een juist beeld heeft gegeven. Overal worden (menselijke) fouten gemaakt, misschien is dit een incident ?? Onderzoek moet het aantonen.

 • somporn

  Hoeveel mensen gaan er per jaar dood aan?
  Het lijkt wel of de ergste ziekte ter wereld gevonden is.
  Indien men het vlees goed verhit zal er geen enkel risico zijn.
  Misschien zijn er wel meer voedselvergiftingen door de vegaburgers!

 • joannes

  @antibioticasyndicaat, beperk je tot de biotica! Misschien heb je daar verstand van. En voor wat dat verkl*ten betreft. Een ieder die zoekt zal processen vinden die beter kunnen, maar daarom is een branch of een bedrijfstak niet negatief zijn imago aan het bedoezelen. Diegene die belangen hebben bij imago´s te besmeuren zijn die ¨antie´s¨. Zij halen eer uit het besmeuren van imago´s met valse taal en begrips interpretaties. Zij zijn het die de onkunde van het publiek bespelen. Zij zijn het die dankzij de multimedia als kleine organisatie een grote op de knieën kunnen brengen met populisme en misverstanden. Want vertrouwen is een schaars goed waar veel ondernemers en werknemers afhankelijk van zijn. Wees je dan ook bewust van de maatschapplijke kosten met al dat getoeter op misinterpretaties en suggetie. Alléén leven van protest is paraciteren op de behoefte aan vertrouwen in een maatschappij die steeds afhankelijker wordt van onderling vertrouwen.

 • agratax2

  info58. Niet wij Boerderij lezers moeten op de Griekse markt gaan kijken. De consument die daar zijn tas vol pakt om daarna op de camping zijn houtskool vuurtje op stookt om dit vlees vol enge ziektekiemen een beetje op te warmen of tot potentiele kankerbronnen te verbranden, op te eten en daarna de bacillen met veel wijn probeert te doden en de aangebrande vleesresten onschadelijk maakt met alcohol. Hier geen Zembla reportage over de enorme misstanden in de vakantie gebieden. Het lijkt erop dat Zembla de Nederlandse handel om zeep wil helpen met dit soort aangedikte reportages of zouden de makers hiervan zelf bang zijn om het leven te leven in al zijn facetten en te accepteren dat de lucht vol enge microben zit?

 • B den Besten

  @vergaderboer
  Als u totaal geen idee heeft hoe het slachtproces te werk gaat, schrijf dan ook niet zo'n waardeloos stuk op deze website. Eerst uzelf verdiepen in de materie en dan pas iets zeggen.
  Ik heb van kinds af aan gewerkt als slachter. Eerst als huisslachter, later bij een zelfslachtende slager en heb mezelf vaak verhuurd aan de grote slachterijen. Ik weet hoe je moet slachten, hoe je het op tempo moet doen, hoe je het netjes moet doen, wat je moet doen volgens de regels en wat je moet doen als er poep/ darminhoud op het karkas komt.
  U weet NIETS en roept maar wat, stellingmakerij zoals vele partijen die tegen de agrarische sector zijn doen.

  En trouwens als er poep/ darminhoud op een karkas komt en deze blijft achter op het karkas na het slachtproces, dan wordt deze heus wel weggesneden bij het uitbenen/ verder verwerken van het karkas. Want weet u een karkas is nog geen consumentenvlees en iedereen in de gehele keten doet zijn best.

 • lub tuf

  het is weer bijna november dus lekker thuis slachten.

 • Bison

  Wat maken ze weer van een mug een olifant.
  Ze doen net of een beetje 'verteerd voedsel' erger is dan nucleair afval!
  Shit happens!(pun intended).


 • info58

  @agratax1
  het is overigens bijzonder dat er nog 2 Nederlanders werken in de slachtbaan van Vion. Als de smaakpolitieman op een camping komt kan hij meer bekeuringen uitschrijven als op alle slachterijen. Voor een aantal jaren geleden werden de misstanden van vlees uit Ierland geïmporteerd door AH met succes aan de kaak gesteld dus wie een verantwoord stuk vlees wil kopen doe je dat van een Nederlandse slachterij.

 • Bison

  Lekker toch die championnetjes?
  Lekker in de stront gegroeid hmmm.:-)

 • trijnie

  Natuurlijk zijn vele van jullie er bekend mee dat er ook nog laboratoria zijn waar vlees, eieren e.d. worden aangeboden om op allerlei pathogenen te worden getest. Nu ik kan jullie uit betrouwbare bron vertellen dat het over het algemeen wel meevalt met de ziekteverwekkers. Maar als er wat aan de knikker is, komen we het niet te weten want de opdrachtgever betaalt en die alleen krijgt het te horen.
  Pas wanneer er heel vaak wat mis is van dezelfde opdrachtgever wordt de inspectie erbij gehaald. Dus maak je niet al te sappel al is het met die poep wel al te gek.

 • janelsinga

  heeft iemand gezien dat het bewuste varken al goedkeuringsstempels had? nee dus, alleen een kruis, hetgeen inhoudt dat het varken opgeknapt moet worden alvorens het goedgekeurd wordt, m.a.w. dit is geen juiste afspiegeling van de realiteit, heb jaren in het slachthuis gewerkt

 • Mels

  Het is ook geen juiste weergave als men niet met naam en toenaam zijn woord wil doen en helemaal niet als deze programma`s en vooral hun maker deze dingen laten zien,het enige waar men op uit is is de veehouderij een hak te zetten. Net als Tros radar een uithangbord voor anti van alles en nog wat.

 • masmas

  jullie hebben in holland een strontmedia die subjectief hun berichtgeving doen.

 • koestal

  riooljournalistiek ,zo komen er weer flink wat ambtenaren bij op kosten van de boer

 • koestal

  De prijzenoorlog in de supermarkten gaan ook weer over de rug van de boer

 • porky 1

  waar kwamen ook alweer die bedorven konijnen vandaan voor een paar jaar terug (china)
  als er al poep ap het vlees komt en het wordt er weer afgespoeld en vervolgens goed bereid (gekookt ) is er weinig kans dat je er ziek van wordt maar ja de media moet toch wat schrijven en de prijzen waren al weer een paar weken iets hoger en ah wild graag een prijzen oorlog dus wat doe je dan dan gooi je iets in de media de prijzen zakken dan vanzelf
  eet smakkelijk

 • veldzicht

  Of poep op vlees na verhitten nog schadelijk is doet er niet toe,
  het blijft een vies idee,en zeker voor stads mensen.

 • ed12345

  Vergaderboer ik had u wijzer gedacht de hele journalistiek is er op gericht om het allemaal zo erg mogelijk te laten blijken dat met berichten in de krant zo en de televisie precies het zelfde Vakbladen doen daar normaal niet aan mee. hooguit een rechtzetting dus voor u zou het zelfde moeten gelden .

 • trijnie

  Veldzicht, een plattelander vindt het net zo goed vies, ook al moet je in je dagelijks werk mest ruimen, eten wil je het beslist niet.

 • Elevage

  oh @veldzicht weet je dat op sla ook poep zit??? Dat is van luizen en dat krijg je er niet af met wassen...................
  Dus ook vegetariërs eten 'poep' ;-)))

 • trijnie

  Elavage, luizen op sla? Dan moet het wel van de bioboer zijn.
  Klopt dat het er niet af gaat, maar dat ANDERE, je weet wel, gaat er ook niet af en dat kon nog weleens erger zijn dan die luizen.....

 • Mels

  Nee,trijnie,even een terechtwijzing,ook op gewone sla kan en zal gerust wel luizenpoep zitten.De luis die in een gewas komt moet eerst prikken of op een andere manier in aanraking komen met de gewasbeschermingsmiddelen en voordat dat gebeurt kan en zal ie gerust wel eens een poepje laten :-o, En dan hebben we het nog niet over vogelpoep.
  Het is volgens de Global Gap zo dat vogels niet in de schuur mogen komen want ja tjonge ze zouden eens op de producten kunnen poepen,ik ben ook zonder Global Gap van mening dat dit een goede zaak is maar de angst die er vanuit gaat is niet best. Global Gap zegt niets over te velde staande gewassen!! Misschien daar ook maar een zeiltje over?

 • Fleur de lille

  Wonderlijk dat in een week discussie nergens een compliment te lezen valt over de dorpsslager in Oene. Ik ben niet zo gek op Epe maar....

  Mijn complimenten voor dit prachtige vakmanschap!

 • W Geverink

  Beste Fleur. De reden dat er nergens een compliment te lezen is is omdat het vlees van de dorpslager net als het vlees uit de grote slachterij bacterien heeft op de buitenkant. Daar is trouwens niet echt iets zorgwekkends aan. Het slachtproces is niet steriel en is dat ook nooit geweest. Er zitten echter geen bacterien IN het vlees maar OP het vlees. Een steak kun je daarom op de bbq lekker bruin grillen aan de buitenkant en rood of rose laten aan de binnenkant. Gebruik nooit een vork om het vlees te draaien want daarmee kun je bacterien die aan de buitenkant zitten naar de binnenkant prikken. Gehakt is een mengelmoes van buiten en binnen kanten van het vlees. Als het vlees gemalen kunnen de bacterien overal in het product zitten. Om die bacterien dood te maken moet de hamburger of gehaktbal ALTIJD door en door gaar gegrild of gekookt worden.

 • Mozes

  @Fleur de Lille, er zijn vrijwel geen zelfslachtende slagers meer. Door allerlei vergunningsregels is het vrijwel onmogelijk om bij een slagerij in het dorp of woonwijk levend vee aan te voeren.
  De dorpsslager van tegenwoordig koopt complete karkassen van de grote slagerijen en verwerkt deze tot verkoopbare producten. Er is dus een grote kans dat het vlees van de dorpsslager uit een Vion slagerij afkomstig is.

 • Fleur de lille

  @Mozes, je plijt voor een nog groter compliment voor deze slager omdat hij nog bestaat.

  Mijn nog grotere complimenten voor deze communicatieve vakman.

 • Fleur de lille

  In de documentaire zag je de medewerkers van de ambachtelijke slager de twee varkens verdoven, doden en slachten.

  Aanvoer Vion? : stemmingmakerij.

 • trijnie

  Geverink, ik heb mijn biefstuk je in het restaurant, waar ik was, dit weekend toch maar helemaal door en door laten bakken.
  Je zegt geen bacteriën in het vlees maar je kunt ook een worminfectie van rauw vlees krijgen.

 • trijnie

  Mels, die vogelpoep dat vraag ik mij weleens af zou je daar ook vogelgriep van kunnen krijgen? Eet momenteel de hele dag van allerlei fruit en hoewel ik het was, gaat er zo onderweg ook nog weleens on gewassen in het mondje. En binnenkort moeten de vogelhuisjes schoon
  gemaakt worden en vandaag zag ik een rat lopen.... het leven zit vol gevaren...

 • Mels

  Weerstand krijg je door het eten van dit ongewassen fruit,wil niet zeggen dat je maar met je kluiven in de prut moet graaien voordat je je brood eet maar ik heb nooit zweren oid en dat komt vaak doordat je met de veroorzakers in aanraking komt en er dus weerstand tegen opbouwt. Heb je dan eens een wondje is het zo weer heel.

 • Bison

  Mels, sa ist en net oars.
  Ik ben ook niet zo moeilijk,..handen wassen voor het naar bed gaan of ik moet in de stront hebben zitten roeren.. dan doe ik het tussendoor nog wel eens.
  Biefstuk en zo eet ik bekant rauw,..ff vlug mee door een warme kamer lopen en hup op het bord.
  Nooit ziek nooit een infectie...jodium en plijsters gebruik ik ook niet op een wondje,ff in de verlopen olie en ze zijn zo weer dicht:-)

  Trijnie don't worry about life and danger,..you're not going to survive it anyway :)

 • trijnie

  Ben niet echt bang maar met vlees ga ik toch wel heel hygiënisch te werk, daarentegen drinken we melk wel ongekookt.
  Maar met tekenbeten moet je verdraaid oppassen. Nog net een geval van ziekte van bell in de kennissenkring gehad, week in het ziekenhuis en nog niet genezen, dit alles door een tekenb eet 2 maanden geleden.

 • koestal

  De wereld gaat aan scheit ten onder

 • koestal

  ook veel hondenpoep en kattenstront

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.