Commentaar

1500 x bekeken 3 reacties

NVWA én slachterijen in vuurlinie

Het rommelt in de vleessector. Het toezicht op handhaving van de regels blijkt in met name kleine en middelgrote slachterijen tekort te schieten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet het niet goed, blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Dijksma. De communicatie schiet tekort, ict-middelen zijn gebrekkig en keuringsdierenartsen worden geïntimideerd. Overtredingen worden onvoldoende gezien of als zodanig herkend en áls ze al gezien worden blijft sanctionering soms achterwege. Er is sprake van ‘te weinig handhavingsattitude’, aldus het rapport.

Dijksma vindt nu dat da capaciteit van de NVWA vergroot moet worden en dat de vleessector voor de kosten daarvan moet opdraaien, hogere tarieven dus.
Het is een pijnlijke kwestie, onregelmatigheden rond vlees liggen in de samenleving gevoelig. Al kun je ook redeneren dat als onderzoekers met niet veel meer komen dan met ondermaatse communicatie en gebrekkige ict-middelen, het nog wel los loopt. Dat soort problemen vind je bij alle bedrijven in alle sectoren.
Maar het is de vraag of het daarbij blijft. Er blijken namelijk ook dingen mis te gaan. Onderzoeksprogramma Zembla toont vanavond misstanden rond de hygiëne in slachterijen. Vlees zou er met e.coli-bacteriën besmet raken.
Daarmee heeft de slachterijsector wél een probleem. Al was het maar omdat de vleessector het verweer uit handen wordt geslagen dat de overheid zelf maar de extra controles moet betalen als ze de boel niet vertrouwt.

Laatste reacties

  • agratax2

    Door deze ondoordachte acties van de bedrijven, als de suggesties van intimidatie etc. kloppen, zal de vleessector geld gan kosten. Zijn we als Nederland dan nog wel concurerend met goedkoopte landen die ons nu het leven al moeilijk maken? Niemand kan zeggen hoe daar met keuringen en hygiene wordt omgegaan. Daar komt Zembla niet binnen zonder vroegtijdige afspraak, om de puntjes op de i te kunnen zetten voor de leiding.

  • Jonas Brabant

    Als ik het goed gelezen heb zijn het juist níet de kleine en middelgrote slachterijen waar de nvwa niet goed kan handhaven, maar juist de grote, omdat ze daar het overzicht kwijt raken.

  • drikhend

    Controle en toezien is meer uurtje factuurtje geworden .

Of registreer je om te kunnen reageren.