Commentaar

890 x bekeken 4 reacties

Meldpunt typisch Nederlandse polderaanpak

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw richt een meldpunt op voor ondernemers die geen vergunning krijgen voor een mestverwerkingsinstallatie.

Het is een nieuwe poging om uit de impasse te komen, naast het opnemen van mestverwerkingsinstallaties in de Crisis- en herstelwet en pogingen tot het vormen van een convenant hierover met lagere overheden.

Boeren worden volgens deze wet verplicht een deel van de overtollige mest te verwerken. Het idee is niet verkeerd. Het schort aan de uitwerking. De lagere overheden weigeren vergunningen te verstrekken voor mestverwerkingsinstallaties, ondanks eerdere oproepen. De centrale overheid op haar beurt kan de gemeenten en provincies niet dwingen. Het beleid dreigt daardoor op voorhand al te mislukken. Terwijl de boeren volop initiatieven hebben voor mestverwerkingsinstallaties en ook bereid zijn te investeren.

Een landelijke werkgroep bekijkt straks de aangedragen problemen, en zoekt oplossingen. Het is een typisch Nederlandse polderaanpak.  Politiek Den Haag onderschat het verzet van de burger tegen deze installaties. De mensen zijn bang voor stank, transportoverlast en aantasting van hun gezondheid. Dit is het krachtenveld waar gemeentebestuurders in moeten opereren.

De kans op een fiasco van het mestbeleid is groot. Hopelijk is het meldpunt meer dan een wanhoopsdaad, en levert het échte oplossingen op. Den Haag zal er in ieder geval de tijd voor moeten geven.

Laatste reacties

 • jan1966

  Dijksma wil laten voorkomen dat ze er alles aan gedaan heeft om de mestverwerking van de grond te krijgen# huichelaar

 • jaapjo

  Mispunt!

 • Sjaak

  Het is inderdaad een wanhoopsdaad, maar het zal wel échte oplossingen bieden. Men zal tot de conclusie komen dat mestverwerking geen haalbare kaart is en zeker geen 'gewenste ontwikkeling' om het dan maar in BZV-termen uit te drukken. Wat dat betreft loopt Brabant voorop met het afkondigen van een bouwstop. Het strengere mestbeleid, met toenemend mestoverschot zal de ' finishing touch ' zijn in het saneringsproces!
  Pas hierna kan de échte verduurzaming beginnen....

 • Freriks

  we missen alleen nog een meldpunt voor onzinnige meldpunten. dit wordt al net zoiets als de 1 loket functie voor diverse regels. er zijn bij de gemeenten en provincies al tientallen 1 loket functies achter elkaar. En zo hou je elkaar bezig zonder vooruit te komen.
  Het enige wat onze staats tegen landbouw kan is het politiek spel goed spelen. Inhoudelijk is het bagger, typisch Partij van de Angst

Of registreer je om te kunnen reageren.