Boerenblog

14446 x bekeken 4 reacties

Maisoogst finaal mislukt

De maisoogst gaat compleet de mist in, de opbrengsten zijn superlaag. Bij de kersen en lavendel gaat het een stuk beter.

De graanprijzen zijn de afgelopen periode fors gedaald. Menigeen verwacht daarom ook flink lagere maisprijzen. Dat kon echter wel eens heel anders lopen. Als ik in Hongarije rondrijd, zie ik geheel verdorde en volledig bruine maisvelden. De maand juli heeft een catastrofaal effect op de mais gehad: geen drup regen en temperaturen tot kort bij 40 graden. Zelfs mais is daar niet tegen opgewassen. Weliswaar is Hongarije niet het grootste maisland in de Europese Unie, maar er staat hier toch circa 1 miljoen hectare korrelmais. Waarschijnlijk is de situatie in Roemenië, ook een groot maisland, redelijk vergelijkbaar.

Meer mais richting melkveehouderij
Behalve de oogstverwachting (aanbod) is natuurlijk ook de vraag een belangrijke factor. In Nederland is meer en meer sprake van een concurrentiestrijd tussen rundveehouderij (snijmais), varkenshouderij (CCM) en de biogasinstallaties. CCM was de afgelopen jaren een interessant gewas voor gebruik in de varkenshouderij. Het is echter maar de vraag of dat dit jaar weer zo is. Als ik bijvoorbeeld een rondje door Twente rijdt, wordt links en rechts menig ligboxenstal uit de grond gestampt. Met het verdwijnen van het melkquotum en verwachtingen van experts dat de melkplas dan met 15 tot 20 procent kan toenemen, moet er nogal wat meer mais richting de melkveehouderij. Dan kon de prijs van een hectare mais wel eens eenvoudig boven €2.000 uitkomen.

Verdubbeling kersenopbrengst

De kersenoogst is dit jaar uitmuntend. De opbrengst is ruim de dubbele hoeveelheid in vergelijking met de oogst van vorig jaar. De gemiddelde prijs ligt op circa 85 procent van vorig jaar, dus ook financieel is het een interessant seizoen. We hebben direct geld gereserveerd om een extra schudmachine te kopen. Volgend jaar kunnen we dan met drie schudmachines oogsten, zodat we nog sneller zoveel mogelijk kersen kunnen verkopen. De prijspiek is er altijd bij de start van de oogst, omdat de Hongaarse kersen veelal een paar weken vroeger zijn dan die van prijsconcurrenten Polen en Duitsland.

Flink grotere opbrengst lavendel

De lavendeloogst is eveneens uitstekend. Oogst 2012 was de eerste en leverde slechts 3 liter zuivere lavendelolie en 100 liter lavendelwater op. Dit jaar gaf de juli-oogst een flink grotere opbrengst: 65 liter olie en 700 liter lavendelwater. Dit jaar is de lavendel verwerkt door de paters van het beroemdste klooster in Hongarije, Pannonhalma. De lavendelolie en het lavendelwater worden op de markt in Budapest verkocht aan allerlei bedrijven als hotels, restaurants, cosmeticabedrijfjes en bloemisten. Ook de lavendelhoning en de lavendeljam vindt gretig aftrek.

Verkoop geeft kick
Het geeft een enorme kick om producten te verkopen die je zelf op eigen grond hebt geteeld en daarna zelf tot eindproduct hebt laten verwerken en zelf kunt verkopen. Voorwaarde is wel dat je relatief klein blijft, zodat je qua afzet niet afhankelijk wordt van de grote marktpartijen. Er is niks beters en leukers dan verkoop aan eindgebruikers.

Over een maandje starten we ook weer met de verwerking van de Happy Pigs-varkens. De periode oktober tot en met maart is in Hongarije bij uitstek geschikt om vleesproducten te maken en aan de man te brengen. Lekkere worsten en hammen van de Happy Pigs.

Foto

 • Maisoogst finaal mislukt
 • Maisoogst finaal mislukt
 • Maisoogst finaal mislukt
 • Maisoogst finaal mislukt

Laatste reacties

 • albers.willem

  Goed werk Ronald! Wist ik niet van die paters....Kunnen ze nu hun eigen druiven weer aan 't 'stampen'..voor hun borreltje op ze'n tijd.

 • FryskHynder

  Interessant! Vraag: welk alternatieve portfolio voor CCM in de toekomst? Een combinatie van verschillende rassen?

 • The Hulk

  Ronald heeft eregens groots gelijk ivm de mais en zeker op en rond de zandvlooien waar hij woont.
  10 jaar ervaring met akkerbouwteelt in Hongarije en een flinke kapitaalboost voor wat betreft eurokost/ha heeft bij ons toch enig effect gehad op het resultaat.
  Eerlijk het klimaat is ieder jaar gruwelijker aa, het worden en akkerbouw in Hongarije is poker spelen met het klimaat.
  Doch een ivestering van circa 200-230.000 huf/ ha voor mais heeft ons alvast geen windeieren gelegd en we weten volgend jaar doen we nog beter.
  70% staat behoorlijk goed groe kolven en verwacht word 6-7 ton/ha
  20% word onze grootse opbrengst ooit , nooit gezien mede door een plaatselijke regenbui in juli hebben we een superveld staan die dik 10 ton zal opbrengen .
  10% heeft geen kolf een plek op een veld iets dieper gelegen . spijtig maar ook wij zijn niet gespaard geworden , maar al bij al komt er een stevige winst van die mais al verkoop ik nog niet de beer vooralleer hij geschoten is want aan welke prijs en word het Toalmas Bioethanol of Toalmas drogen god zal het nu al weten , wij nog even niet en kijken toe op een kleurtje van grouw groen daar waar de kolf nog bombastis groeit en geel daar waar de grote kolf dik en lang al beneden hangt.

 • The Hulk

  om af te sluiten een ding weet ik : Gebruik enkel goede grond (boven de 25 gouden kroon) steek geld in de grond betekend juiste bemesting en fytoproducten op het juiste moment en zorg ervoor dat je een Hagie upfront portaal (of andere benaming platform)zelfrijdende spuit bij je grond hebt staan . www.hagie.com

Of registreer je om te kunnen reageren.