Commentaar

1652 x bekeken 5 reacties

Broeikaseffect en veehouderij

De FAO heeft weer een poging gedaan om de bijdrage van de veehouderij aan het broeikaseffect te bepalen. De vorige keer leverde dat ze dat deed was in 2006. Dat leverde een belangrijk ingrediënt voor Marianne Thiemes anti-veehouderijfilm.

De uitkomst was toen namelijk dat maar liefst 18 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen was toe te schrijven aan de veehouderij. Nog meer dan het verkeer!

De uitkomst is nu iets minder, ruim 14 procent. Dat klinkt gunstig, maar ook met dit getal ligt er altijd een stok klaar voor wie wil slaan. Het is een mooi gelegenheidsargument voor iedere politicus of activist die toch al een agenda tegen de veehouderij heeft. Schrale troost voor de normaliter meestbelaagde sector, de intensieve veehouderij, is dat nu de rundveehouderij en dan met name de vleesveehouderij de meeste wind vangt. Bijna de helft van de vee-gerelateerde uitstoot zit hem in de verbouw van voer en 30 procent komt uit rundermagen.

Het goede nieuws is dat er zonder productieverlies een enorme verlaging van de uitstoot mogelijk is. Dat is een stimulerende boodschap. Vraag is of dit voor de Nederlandse boer tot extra inspanningen moet leiden. Het antwoord is: nee. Vermindering kan door maatregelen als efficiënter gebruik van voer en energie en door mestverwerking. Laat dat nou precies de onderwerpen zijn waar het op dit moment allemaal al om draait in de Nederlandse veehouderij. Niks om wakker van te liggen dus, dit klimaatrapport.

Laatste reacties

 • koestal

  geweldig nieuws

 • veldzicht

  sjonge,sjonge.wat zal ik vanacht weer goed slapen.

 • alco1

  Moet je daar nog serieus op in gaan.
  Ga maar eens twee grote afgesloten kassen bouwen. In de eerste zal er met een auto rond gereden worden en in de tweede een koe laten rondlopen. Dan kan je pas meten.

 • jordi 1455

  Vandaag stond er een hoop onzin in de gelderlander dat, dat de veehouderij de veroorzaker is van honger en andere narigheid. en je mag 1 keer raden wie die onzin schreef.

 • koestal

  Oud minister Verburg zit daar bij de FAO ,dan komt het wel goed met de uitstoot !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.