Commentaar

1478 x bekeken 4 reacties

Haastige spoed

Voor de productschappen is er geen weg terug. Per 1 januari 2014 worden zij opgeheven. Met dank aan Charlie Aptroot (VVD) en kompanen die eind 2011 een motie indienden om een streep door de publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties te halen. De euforie in sommige kringen over het resultaat van hun lobby is allang geluwd.

De herverdeling van pakketten en taken heeft nogal wat voeten in de aarde. De twijfel neemt toe of de nieuwe opzet wel goedkoper is. Vaststaat dat de landbouw aan zeggenschap inlevert.

In grote lijnen is de herverdeling simpel: echte medebewindstaken gaan naar het ministerie van Economische Zaken en daaronder ressorterende diensten Dienst Regelingen en voedselautoreit NVWA. De bovenwettelijke eisen ondergebracht in kwaliteitssystemen, onderzoek en innovatie liggen bij de sector.

In de akkerbouw, pluimvee- en varkenshouderij wordt gewerkt aan producentenorganisaties. Brussel geeft in het nieuwe Gemeenschappelijk  Landbouwbeleid de mogelijkheid om interbrancheorganisaties (IBO's) op te zetten. Het klinkt allemaal best hoopvol om taken op te pakken. Maar zover is het nog (lang) niet. Het wettelijke kader moet nog worden geschreven.

Tijdens de verbouwing moet de winkel openblijven. Allerlei processen lopen door. Onderzoek kan niet tijdelijk worden stopgezet. De grote vraag is hoe je iedereen betrekt in de financiering, of anders gezegd: een andere heffing oplegt. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan constructies. Enkele afdelingen staan ook in de etalage. Naar verluid is er veel belangstelling. Het blijft vooralsnog ongewis wat er precies gaat gebeuren.

Zou het beter zijn om niet star vast te houden aan 1 januari 2014? Zelfs de wet voor ontmanteling van de schappen is er nog niet eens. Voorop moet staan dat zaken goed zijn geregeld. Haastige spoed is zelden goed.

Laatste reacties

 • abtje

  Eind 2011 motie aangenomen. Vanaf dat moment was het bekend en nu de datum nadert is het haasten? Al geef je ze tien jaar extra, dan krijg je toch weer hetzelfde. Negen en een half jaar lekker relaxen en riante lonen ontvangen en het laatste halve jaar roepen dat het toch wel heel erg moeilijk is en zeker niet eenvoudig.

 • l coumans

  abtje met het uitstellen van het ingrepenbesluit precies zo, van uitstel komt afstel

 • ed12345

  Als ik het goed heb is Nederland het tweede landbouw exportland (in geld) van de wereld .Nu geen landbouw ministerie meer geen schappen de voorlichting moet zoveel mogelijk door prive' bedrijven gebeuren in de landbouw moet op van alles bezuingd worden .aan de ene kant het 2e landbouw exportland zijn en die branche op alles en nog wat bezuinigen niet erg logisch

 • minasblunders1

  Ed, de productschappen hebben het aan zichzelf te wijten. Als je bedenkt dat voorzitters een salaris vangen dat hoger ligt dan dat van de minister-president + daarbij nog een representatievergoeding waar 3 gezinnen ruim van kunnen leven, dat er bij het productschap tuinbouw zonder problemen 115 mensen uit konden zonder dat iemand verschil merkte, dat er tonnen worden weggegooid aan 'onderzoek' liefst in Wageningen (geldverspilling dus)... Dit zijn zomaar enkele voorbeelden. Zulke productschappen zijn voor de landbouw eerder een blok aan het been dan dat ze daadwerkelijk iets bijdragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.