Commentaar

1898 x bekeken 6 reacties

Fonterra kleunt mis

Fonterra, 's werelds grootste zuivelexporteur, heeft een fors probleem.

In een weiproduct van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie dat is verwerkt in babymelk, zijn gevaarlijke bacteriën gevonden. Er zijn nog geen slachtoffers gevallen, maar in China, verreweg de grootste afzetmarkt, zijn alle alarmbellen afgegaan.

Fonterra-topman Theo Spierings is spoorslags afgereisd naar Peking om de zaak te sussen, maar hij staat uitgesproken zwak. Zo was hij zelf pas zeer laat op de hoogte van de problemen; maanden nadat de eerste sporen waren aangetroffen. Blijkbaar heeft hij de zaken niet onder controle. En Fonterra heeft eerder steken laten vallen. Vorig jaar hield het ook een probleem stil en jaren daarvoor was het via een Chinese dochteronderneming betrokken bij de geruchtmakende melamine-affaire.

De gevolgen voor Fonterra en de Nieuw-Zeelandse boeren laten zich raden. Zij zijn sterk afhankelijk van de export. Prijsdalingen zullen onvermijdelijk zijn. Het is een geluk bij een ongeluk dat de melkprijs van Fonterra net flink was gestegen.

Concurrenten op de wereldmarkt, zoals FrieslandCampina, kunnen op korte termijn profiteren. Zo gaat dat - de een z'n dood is de ander z'n brood. Voor een deel is dat ook terecht. Wie zijn zaakjes wel goed voor elkaar heeft, krijgt een bonus in de vorm van afzetzekerheid en wellicht hogere prijzen. Maar het is winst met een forse schaduwrand. Het imago van zuivel krijgt door deze kwestie een deuk en dat is op langere termijn voor niemand goed.

Laatste reacties

 • jaapjo

  Fonterra zal het ook moeten slijten,desnoods voor dumpprijzen
  Dat zal mogelijk niet bevordelijk zijn voor onze melkprijs

 • mau

  Grenzen die dichtgaan , gaan ooit ook weer open .
  Dan hangt er veel voorraad boven de markt .
  Hoe dan ook de wereldmelkproduktie blijft gelijk , de -consumptie neemt af.

 • abtje

  Zowel de consumptie en onze melkprijs zullen niet afnemen.
  Het zal eerder een grote stoelendans worden. De Chinezen knallen wel de grens dicht, dus mag Fc en anderen nu de melkprodukten leveren. dat doen ze graag voor een kleine meerprijs. En de gaten die dan vallen worden dan opgevuld door de Fonterra produkten. Afrika bijvoorbeeld heeft niet het geld om hoge eisen te stellen en zal dan ook meer dit produkt krijgen en minder Europees.

 • mau

  Alleen al al de baby's in de overgangsleeftijd (6 tot 12 maanden) krijgen veel eerder meer vast voedsel en een aantal kiest nu voor borstvoeding .
  De rest van de wereld is , op korte termijn , niet eens in staat om zoveel extra te leveren !
  En Afrika had tot vorige week wel geld om die produkten (europees zoals jij zegt) te kopen ? Of kocht dat ver onder de prijs ?
  Nonsens .
  Zoveel reacties op van alles en nog wat geven leidt tot verdunningsproblemen
  van de waarheid

 • abtje

  Dus hoe minder je reageert hoe beter je reactie is? Grow up zeg.
  Als de prijzen stegen was Afrika altijd het contigent waar de eerste prijsuitval plaatsvond. En nu is dus heel China de kinderen aan het overschakelen?
  We zullen het zien.

 • koestal

  Zo,n recall is een ramp voor een bedrijf en ook voor z,n leveranciers

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.