Commentaar

604 x bekeken 4 reacties

Fonds voor de wolf nodig

Natuurliefhebbers juichen maar boeren met schapen ervaren de terugkeer van de wolf niet als een feestje. Hun Franse collega's lopen al te hoop tegen de groei van het aantal wolven in Franse berggebieden.

De Franse overheid is er jaarlijks miljoenen kwijt aan schadevergoeding. De groene (!) Europarlementariër José Bové riep zelfs op om wolven af te schieten.

Zulk protest is hier nog niet aan de orde. Door stringente Europese bescherming is er feitelijk geen keus: het dier is er en daar hebben we het mee te doen. Wel is het nu het juiste moment om de terugkomst van de wolf goed te begeleiden. Alterra en andere organisaties werken volgens typisch Nederlandse polderaanpak aan een wolvenplan. Het is zaak dat ongerustheid van met name schapenhouders hierin serieus aandacht krijgt. Dat houdt niet op bij vergoeding van eventuele schade. Belangrijker is om die te voorkomen. Wolven eten vooral reeën, is gebleken uit onderzoek, en die zijn er zat. Maar een schaap dat hun weg kruist, is niet veilig. Om ellende te voorkomen zijn straks investeringen nodig in bijvoorbeeld afrasteringen. Er moet een fonds komen waaruit dit soort kosten betaald worden.

Natuurliefhebbers hebben de neiging om bezwaren weg te sussen met verhalen dat wolven heel schuw zijn en praktisch ongevaarlijk en dat ze amper schade aanrichten. Daar hebben bezorgde boeren geen boodschap aan. Zij willen niet het gelag betalen van het feestje van de wolf.

Laatste reacties

 • vael

  nog een fonds erbij met bestuurders en toezichthouders die eerst zelf minimaal een tonnetje per kop kosten en de kruimels zijn voor de gedupeerden.

 • koestal

  laat ze maar mooi al die ganzen opvreten,dan is de natuur weer in evenwicht

 • Bison

  Ja ja schadevergoeding is een mooi woord maar komt in de praktijk wel anders naar voren.
  Hier in Canada krijgen veehouders ook schadevergoeding als die krengen van wolven onder het vee heeft huisgehouden ook al mogen ze ze afschieten als ze gezien worden op hun land.
  Uitbetalen,...Niet zo snel,..,Boertje moet eerst even bewijzen of dat kadaver(wat er nog van over is) niet door ziekte of andere natuurlijke oorzaken het loodje gelegd heeft en als dat niet het geval is dan met bewijs komen dat het wolven waren die dat beestje afgemaakt en opgepeuzeld hebben.
  Dat komt er op neer dat je zonder een video clip van die wolven in actie onder je vee geen kloot uitbetaald krijgt.
  Ik zou zo zeggen hollandse boeren sta het niet toe om wolven in Nederland te her introduceren,..komt alleen maar armoe van.
  Als je er toevallig een ziet, S.S.S, shoot shovel en shutup

 • Tunderman

  Elk dier door welke god dan ook geschapen heeft recht op een bestaan in deze wereld. Dus ook de wolf. En als die beslist zich in Nederland te (her)vestigen is dat zijn recht. Ik heb o.m. een 1-jarige shetlander om het huis lopen die eventueel als smakelijke kost kan worden beschouwd, dus ik ben niet blij met dit verschijnsel, maar moet het aanvaarden. Nu nog wachten op de PVV die weer met een statement komt op deze ongewenste vreemdeling. Berry Tunderman

Of registreer je om te kunnen reageren.