Redactieblog

6540 x bekeken 41 reacties

Toerist botst met boer

Een knallende ruzie tussen onze Hans en een groepje toeristen. De laatsten hadden zich met fietsen en picknickmanden genesteld in een dam naar ons land. Een mooi plekje, daar niet van, zo aan de rand van het bos.

Hans kwam met de trekker en mestwagen. Hij stopte voor de dam en vroeg beleefd, maar wel dringend, zo vertelde hij, dat hij erlangs moest. Morrend gaven ze gehoor aan zijn oproep, maar niet nadat ze gezegd hadden dat ze in de berm zaten en dat die van iedereen was. Maar goed, ze verkasten een paar meter en Hans kon er door.

Hij reed naar de achterste akker van het land en begon daar de mest te verspreiden. Langzaam reed hij richting de picknickende toeristen. Dat kon niet anders. Dichterbij gekomen zag hij dat ze met boze blikken naar hem keken. De dames in het gezelschap knepen de neus dicht. De windrichting zat wat dit betreft niet mee.

Nog een rit naar achteren en Hans reed weer naar de dam. Daar zag hij dat de picknickers hun boeltje hadden gepakt. Een van hen riep: "Je bent een echte boer. Je houdt geen rekening met anderen. "

"Ik doe mijn werk", riep Hans terug. Hij kon zich met moeite beheersen. De toerist niet: "Wij zijn jullie afnemers. Als er geen consumenten waren konden jullie niet bestaan. Je verpest het imago van de boer. Ze moeten die subsidie aan jullie snel afbouwen".

Hans gaf gas, reed naar huis en deed een tikkeltje verbluft zijn verhaal. "Niets van aantrekken", zei Hanna. "Het is het zoveelste bewijs dat je recreatie en natuur moet scheiden van de rendabele landbouw"

Laatste reacties

 • somporn

  Denkvermogen wordt steeds minder,zonder de boer geen lekkere maaltijd op tafel.Het zal ook te gek worden dat een boer overal rekening moet houden.
  De mensen zien de boer niet als ondernemer,ook hij moet brood op de plank hebben.

 • ikkethuis

  Het is zelfs zo ver met al die kijk boerderijen etc, dat veel mensen het de normaalste zaak vinden om ongevraagt over het erf en stal te lopen , om op zoek te gaan naar de kalfjes.

 • bankivahoen

  Zie hoe de mens evolueert na jaren van overvloed, hij gaat ten onder aan luxe , overdaad en vaak een nutteloze niets toevoegende baan!

 • fvantoever@hetnet.nl

  Het is vaak de toon die de muziek maakt. Ik denk als Hans vriendelijk duidelijk had gemaakt wat de bedoeling was en dat ze beter een eindje verderop kunnen gaan zitten, omdat het straks wel eens kan gaan stinken, het gesprek heel anders verlopen was.

  F. v. O

 • Mozes

  Laten we in ieder geval het zodebemesten in stand houden ipv bovengronds.

 • boerrick

  sorry houd niet van asskissing, doe liever wat goed is voor het land, en het lijkt er toch op dat zodebemesten dat niet is.

 • vraagteken

  als er geen consumenten zijn konden jullie niet bestaan? grappige zin die mensen mogen van mij wel een tijdje ophouden met eten kijken hoe ze er dan over denken!

 • trijnie

  Jammer van de picknick maar zo gaat dat nu eenmaal.
  Maar het is een ding, met een beetje vriendelijkheid gaat alles beter in het leven. En misschien is boer Hans dat ook wel geweest en waren de picknickers gewoon sjagrijnig.

 • jan doedel

  gewoon de tank opentrekken boven de picknickmand

 • j.verstraten1

  Vergaderboer moet zich houden aan zijn eigen functie ipv tafereeltjes uit zijn duim zuigen

 • BO(skabout)ER

  Bij ons in een perceel hadden mensen een paard losgelaten en de mensen waren gaan picknicken midden in het land. Toen ik vroeg waar ze mee bezig waren antwoorden ze dat ze niet wisten dat dit land van een boer was omdat er geen draad omheen stond. . . Het fatsoen is bij sommige ver te zoeken

 • trekker123

  Het is wel toevallig dat uitgerekend vergaderboer dit weer meemaakt....

 • trijnie

  Gerda, je kunt beter proberen de boerenstand in een vriendelijk daglicht te houden. Het is niet leuk als je uitgebreid zit te eten en er komt weer eens een 'luchtje' aanzetten. En wat is er dan gemakkelijker om als mens boer even een babbeltje te maken? Simpel toch, en die subsidies, ja, het zijn toch de burgers die moeten mee betalen.

 • bankivahoen

  Dank zij de subsidie is jou boodschappenmandje bijna gratis gevuld trijnie@ ! Zonder die subsidie zou je een heleboel meer betalen want dan kwam alles uit het buitenland. Wel ben ik van mening dat er geen euro meer naar de landbouw zou moeten gaan en de sector zelf zijn prijs kon bepalen.

 • jan doedel

  als die picknickers zulke taal uitslaan moeten ze maar ergensanders gaan zitten.trijnie

 • mares

  Er moet meer verdraagzaamheid getoond worden van beide zijde van recreant zowel als van agrariër het spreekwoord is op deze van toepassing
  wat gij niet wild dat U geschied doe dat ook een ander niet

 • trijnie

  Gerda, als ik verhaal goed lees, werd pas achteraf onvriendelijk gereageerd door de picknickers.
  Een babbeltje van de boer vooraf had waarschijnlijk voor beide partijen een gezelliger dag geweest.
  Soms heb ik het idee dat boeren zelf denken dat ze niet geliefd zijn bij de burgers en als je dat maar vaak genoeg zegt en denkt wordt dat vanzelf zo. Het lijkt soms wel of jullie een minderwaardigheidsgevoel hebben in plaats van trots te zijn op wat je presteert. En dat is echt niet nodig, al moet ik zeggen dat heel veel van mijn kennissen weleens moeite hebben met de vele subsidies.

 • Mudvat

  Ik kom net uit Duitsland heb daar een week gefietst met mijn vrouw door het Altmuhltal.
  Wij werden daar echt als gasten behandeld door iedere boer die wij tegen kwamen, ook tijdens zijn werk.
  U bent hier om te consumeren en daar zijn wij trots en blij om hebben wij vaak gehoord.
  Nederlandse boeren ga eens een week naar Duitsland dan kun je zien hoe het hoort t.o.v. jullie afnemers, jullie consumenten.

 • trijnie

  Om een voorbeeld te noemen: de asbestdakens, mensen in mijn buurt en ook ik willen daar wel vanaf, mooi toch, zonnepanelen.Zo zie je nog eens wat van je belastinggeld. Boeren krijgen subsidie, burgers niet, waarom die ongelijkheid?
  Dat geeft geen goed gevoel. Aan de andere kant zie ik ook dat boeren bar weinig voor hun producten krijgen en daarom wel van subsidie afhankelijk zijn.
  Ik begrijp ook niet waarom het verschil producent<>supermarkt zo groot is
  Wel weet ik dat je met afgunst en haat deze wereld niet prettiger maakt en ik ver tik het om mij mee te laten sleuren in zij en wij....

 • koestal

  Bij ons zeggen de toeristen ,de natuur is van ons allemaal,ze weten soms het verschil niet tussen boerengrond en natuur,dan de boeren hun werk toch wel goed denk ik!

 • abtje

  Wat zit nu lekkerder? Kort gemaaid gras of dat lange natuur/berm gras?
  Zolang ze hun plastic troep meenemen mogen ze hier zitten, maak ook altijd even een praatje met ze. Leuk voor twee kanten, en als ze dan op tv een wakker dier campagne zien weten ze meteen dat dat leugens zijn.

 • Frenske

  nou nou leugens? niet altijd.

 • Annebel

  Lekker stigmatiserend verhaal, ik denk dat er van beide kanten wat te zeggen is. De boer had misschien duidelijker aan moeten geven wat de bedoeling was en het niet anders kan, met een beetje begrip voor elkaar kom je er nagenoeg altijd wel uit. De burger heeft echt wel begrip voor een agrarier, maar wil ook gewoon met respect behandeld worden.

 • manicmechanicnl

  ja mensen dat kan gebeuren als je naast het land gaat zitten eten, lucht van verse mest. als je gaat zitten picknicken naast shell pernis ruik je ook wat. duhhhh geef mij dan de (min of meer) natuurlijke mest maar.

 • Mozes

  Jullie maken je druk om een picknick? Je moest eens weten wat ik mee maak. Ik woon vlak bij de stad. Het is al wel eens gebeurd dat ik het voer aan het aanschuiven was, komt er een man op de fiets de stal in met een hond achter zich aan. De ene kant fietst hij er in, aan de andere kant er weer uit, langs mij heen zonder boe of ba te zeggen. Alsof ik een willekeurige tegenligger was op de openbare weg.
  Ook krijg ik vaak vrouwen met kinderen in de stal. Die groet ik altijd gastvrij. Als ik een nest jonge katten heb neem ik ze vaak mee om te laten zien. Dat doet het altijd goed.
  De openbare weg is bij ons afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Daardoor een ideale route voor joggers en groepen van een sportschool. Die doen bij mij op het erf vlak naast de weg vaak allerlei oefeningen. Ik ben inmiddels gewend aan jonge vrouwen die bij mij vlak voor de stal op en neer springen, rekken, strekken, buigen, enz. Ook hier stel ik mij gastvrij op. Ik heb er geen last van dus geen probleem.
  Waar ik mij aan stoor is rotzooi in de wei. Flesjes, blikjes, plastic, enz. Vooral na Hemelvaart is het erg.

 • Jan Zonderland

  Lees het verhaaltje nog maar eens aandachtig door. Er staat letterlijk dat Hans vroeg dat hij er langs moest. Sjonge jonge wat een lariekoek. Als je al een verhaaltje wilt schrijven Vergaderboer, al dan niet uit de duim gezogen, zorg er dan i.i.g. voor dat het taaltechnisch ook een beetje klopt. Zoals het hier staat is het dat Hans de toeristen de weg vroeg naaar zijn land.

 • Bison

  Hans en de toeristen moeten wel hele goeie oren hebben als ze mekaar konden verstaan over het gebrul van de trekker.
  Ik moet altijd uitstappen of de motor afzetten als ik wat horen wil. je ziet de mond wel gaan en armen zwaaien maar horen doe je niks.

  Jan Zonderland jij kan ook niet lezen...er staat dat Hans zei dat hij er door moest(ik denk eerder dat Hans een hengst op de hoorn gaf en met z'n duim te kennen gaf dat ze op moesten rotten.LOL)

 • Bison

  Ja mozes ouwe gluurder, jonge meiden zien rekken en strekken is een mooi gezicht maar ik moest dat toch niet op mijn erf hebben.
  ('t houd zo van het werk af.lol) en Ik denk dat mijn vrouw ze met de matteklopper wel gauw wegjoeg...ha ha.

  En die vent met de hond door de stal fietsen,dat deed ie ook maar een keer, bij de tweede keer kreeg hij een bezemsteel door de spaken.

 • Mozes

  Ik ga er van uit dat het in mijn eigenbelang is om mij gastvrij op te stellen.

 • Jan Zonderland

  Wel Bison, nog een keer voor jou; dit staat letterlijk in het verhaal : 'Hij stopte voor de dam en vroeg beleefd, maar wel dringend, zo vertelde hij, dat hij erlangs moest.' Hij VROEG dus of hij er langs moest. Make up your mind.

 • Mudvat

  Bison.
  Fietsers door je stal, mooie vrouwen die zich rekken en strekken, en dat allemaal op je erf.
  Ik ben hartstikke jaloers.
  Laten ze maar komen.
  Top reclame voor je bedrijf.

 • Mudvat

  Bison.
  Fietsers door je stal, mooie vrouwen die zich rekken en strekken, en dat allemaal op je erf.
  Ik ben hartstikke jaloers.
  Laten ze maar komen.
  Top reclame voor je bedrijf.

 • Pe

  Een beetje fatsoen vanuit de recreanten lijkt me toch wel heel gepast!! Kom op jebent te GAST in het buitengebied, en met een kleine vlotte aanpassing is er niets aan de hand. Beetje respect voor iemand die op een eerlijke manier zijn brood probeert te verdienen! En ga anders lekker naar t strand of bos! Kom op hé

 • @meelmuisje

  In België hebben ze afgelopen zondag een 70-jarige boer in elkaar geslagen en hier in Duitsland hebben ze een geweer op een boer gericht afgelopen week. Een buurman van ons stond met zijn dienstpistool naar Henk (mijn boer) te zwaaien toen hij aan het gieren was. Henk vertelde dat hij vriendelijk heeft teruggezwaaid toen hij langsreed. Maar ik had echt de rillingen toen ik het hoorde.
  Bàh! wat is er toch aan de hand met de mensen? Het word steeds erger, als boer ben je gewoon vogelvrij! Die belgische boer moest afgelopen zondag eerst aan de politie laten zien dat hij wel een werkvergunning had, en toen werd er nog niets ondernomen! Die jonge(re) daders hebben tegen zijn trekker staan trappen en toen de man in elkaar geslagen. 70 jaar oud en 4 voortanden kwijt. En wat doet de politie? 'Ach, het zijn toch maar boeren!!??'
  Ik zie al dat ik bij de buren over de heg ga hangen zodra ze hun tuin gaan bemesten of gaan maaien! Zijn ze helemaal gek geworden!!! Toevallig heb ook ik een blog geschreven over alle bemoeizucht van degenen die de hand bijten die hen voedt. Word morgen op Boerderij geplaatst geloof ik :-) Het is toch van de zotte!!!!!!!

 • trijnie

  Tjonge, jonge meelmuis, het wordt wel heel slecht op het boerenland.Dit heb ik hier nog nooit meegemaakt. Maar geloof je nu echt dat het om het boerzijn is?
  In de stad is het ook iedere keer raak en wat dacht je van het verkeer en de voetbalrellen.
  Heel veel mensen zijn tegenwoordig heetgebakert, door en door verwend en a-sociaal. Alles draait om het ikke en de rest kan.......

 • @meelmuisje

  Vraagje aan @Trijn is jouw man wel eens met een pistool bedreigd tijdens zijn werk? Je krabt je dan toch wel even op je hoofd hoor. Tenminste, ik wel!

 • alco1

  Natuurlijk is het weer een verzonnen of aangedikt verhaaltje. En als het waar is had Hans moeten zeggen: 'Maar zonder boeren verhongeren jullie'.

 • trijnie

  Meelmuis, ik kan me je reactie voorstellen. Ja de mijne is ook wel eens bedreigt tijdens zijn werk en wel door een tuinder in de NOP. Deze stond het niet aan dat er in de energie kast werd gecontroleerd door het energiebedrijf.
  En nog onlangs toen we ons bemoeiden met een kerel die zijn vriendin er van langs gaf.Nu dat was niet leuk hoor, de vent was razend, ik schrok me werkelijk een hoedje, het arme kind stond er bij te jammeren.Maar die dingen gebeuren,niet speciaal tussen boer en burger bedoel ik te zeggen

 • @meelmuisje

  Je hebt gelijk Trijnie en juist bij dit weer is er niet alleen gevaar voor bosbranden, de mensen zijn ook snel aangebrand.

 • andrecanada

  ben blij dat ze subsiedie krijgen hier betaal je voor een liter melk over 1dollar 50
  1.66 liter icecream over 7 dollar kaar meer dan dubble dan in holland
  so what do you want pay more and no subsiedie voor de boer denk dat het laaste voor u veel duurder uit komt
  maar respect wel ons mede mens

 • podolski

  Ik vind dat de boeren groot gelijk hebben als ze recreanten wegjagen waar ze op enige manier last van hebben. Wat is dat voor onzin zeg, iemand die aant werk is gaat altijd voor. Maar waar is de waakhond gebleven? In mijn jeugd in Friesland heb ik het nooit in mijn hoofd gehaald ongenood een erf op te lopen. Op uitnodiging vond ik het al eng met met zo'n vervaarlijk beest.

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.