Commentaar

442 x bekeken

Politiek statement supers

De supermarktketens Aldi, Hoogvliet en Jumbo verkopen geen groente, fruit, wijn of andere producten meer uit Joodse nederzettingen in Israëlisch bezet gebied. De producten in de schappen mogen niet ter discussie staan, geven zij als reden aan.

Het is een volstrekt legitiem argument, maar strikte toepassing van dit beginsel is erg ingewikkeld, zo niet onmogelijk. Op elk product zijn wel op- of aanmerkingen te maken. De schappen staan nog altijd vol.

De acties van dierrechtengroepen zijn bekend. Dit keer komt de druk uit politieke kringen. Israël lapt het internationaal recht aan zijn laars. Bezette gebieden horen niet bij Israël, en mogen ook die herkomst niet voeren, is de stelling. De supermarkten tonen zich gevoelig voor dit argument.

Het is voor de retailketens ook een relatief 'gemakkelijk' boycot. In cijfers stelt de handel vanuit de bezette gebieden niet veel voor. Dat zou anders zijn als het om andere landen gaat die onder vuur liggen vanwege naleving van mensenrechten.

Een politiek statement past niet zo bij de retail. De klant moet zijn eigen keuze kunnen maken. In de markt gelden ook vooral marktprincipes. Daarin is niet zoveel ruimte voor compassie. Vraag het de boeren en tuinders op de leverancierslijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.