Commentaar

1990 x bekeken

Noodzaak vooraf regelen en frauderisico blijven

Boeren met een mestoverschot krijgen minder rompslomp. Sommige zaken blijven.

Veehouders met een mestoverschot hoeven niet meer vooraf te verklaren door wie ze hun overschot laten verwerken; ze moeten achteraf aantonen dat ze dat verantwoord hebben gedaan. Dat staat in het wetsvoorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma. Wanneer mest direct van boer naar verwerker gaat, telt het vervoersbewijs dierlijke mest. Gaat de mest via een mestbewerker of intermediair naar de verwerker, dan is een aparte overeenkomst nodig. De mestplaatsingsovereenkomsten zijn van de baan, als tenminste de Tweede Kamer en Europa akkoord gaan.
Voor veehouders met een mestoverschot biedt het voorstel zeker een werkbare manier om er verantwoord vanaf te komen: minder papierwerk, minder rompslomp. En achteraf verantwoorden schept meer opties om flexibel te reageren op wijzigingen in de bedrijfsvoering. Vrijheid, blijheid. Al zal die blijheid beperkt zijn. Wijs geworden door ervaringen in de voorbije decennia gaan verwerkers niet wachten tot veehouders in de tweede helft van het jaar misschien mest komen aanbieden bij de verwerker met op dat moment de scherpste tarieven. Laatkomers zullen de hoofdprijs moeten betalen. Veehouders met een overschot zullen de afzet en verwerking onder het regime van het nieuwe mestbeleid daarom juist structureel – dus vooraf en voor langere tijd – moeten regelen, met de garanties dat de mest ook wordt geleverd. Anders komt de verwerking weer niet van de grond.
Een punt van zorg in het voorstel is de nogal centrale rol die de mestdistributeurs c.q. -handelaren spelen in de genoemde verantwoording achteraf. Fraude met mest is namelijk geen incident, zegt Cumela, nota bene de brancheorganisatie van meststoffendistributeurs. Aangenomen dat de economisch barre tijden die fraude in de hand werken volgend jaar niet voorbij zijn, dan is er nog wel wat werk te verzetten om Brussel te overtuigen van de degelijkheid van het voorstel en de vlekkeloze uitvoering ervan.

Of registreer je om te kunnen reageren.