Commentaar

1310 x bekeken 3 reacties

Niet in mijn achtertuin

Het idee is volstrekt logisch: overtollige mest wordt verwerkt. Het product krijgt elders een bestemming. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) stuurde het wetsvoorstel voor aanpassing van de Meststoffenwet met die strekking vorige week naar de Tweede Kamer.

Nu is het idee niet nieuw. Helemaal niet zelfs. Zonder wonden te willen openrijten hoef ik hier maar de naam Promest te laten vallen, een initiatief van Brabantse varkenshouders in 1990.

In 2014 moet het dan écht gaan gebeuren. Het kan op het eigen boerenerf, maar centrale verwerkingsinstallaties zijn ook opties. De Tweede Kamer praat in het najaar over het wetsvoorstel. 2014 is dan heel dichtbij. Veehouders moeten wel de tijd krijgen om zo'n installatie te kunnen bouwen. Daarvoor is een vergunning en geld nodig.

Dat laatste is beslist moeilijk; voerbedrijven hebben al aangeboden bij te springen. In mei hebben zij al een Mestinvesteringsfonds opgericht. In de pot zit al 5 miljoen euro, met het doel projecten te financieren te krijgen. Een vergunning is misschien nog wel moeilijker. Want laten we eerlijk zijn: niemand wil een mestverwerkingsinstallatie in zijn achtertuin. Het betekent veel vrachtverkeer en risico op stank. Dit not-in-my-back-yard-effect nekt meer 'groengetinte' initiatieven, zoals windmolenparken. Sommige initiatieven voor verwerking zitten al in een ellenlange juridische procedure.

Het gaat de veehouders veel overtuigingskracht kosten de plaatselijke burgerij te overtuigen dat de wereld er schoner, of om de modernere term 'duurzamer' te gebruiken, op wordt. Deze buurt zal hen de rekening presenteren hoe zij in de afgelopen jaren met hem omgingen. Daarin geven cijfers, feiten en garanties niet altijd de doorslag.

Laatste reacties

 • drientje

  Tja, je kunt ook de veehouderij grotendeels wegsaneren. Het gaat immers goed met de economomie in Nederland, waar maken we ons druk om.

 • minasblunders1

  Of je gaat het mest'probleem' eens wetenschappelijk benaderen i.p.v. domweg van alles bij elkaar optellen. Maar ja, wetenschap en Wagenings niveau: dat gaat nu eenmaal niet samen.

 • vandenengel@encon.info

  Drijfmest bewerken voor biogasproductie direct op een individuele boerderij dat is met onze apparatuur een economisch gezonde zaak en met een specifiek middelgrote 100.000 ton per jaar mestverwerkingsinstallatie in een geheel gesloten systeem op een gezonde manier verdienen dat is gewoonweg mogelijk.
  I n v o e r drijfmest – U i t v o e r cryogeen methaan gas, gehygiëniseerde droge mest, biokolen, schoon water en eventueel CO2 in tanks.
  Reukloos – milieuverantwoord, betrouwbaar, veilig en eenvoudig te bedienen. Bewezen technieken van 3 Duitse, 1 Franse en 2 Nederlandse bedrijven. Samen op de markt gebracht door Encon Clean Energy uit Rotterdam. Productie waar het beste te realiseren is.

Of registreer je om te kunnen reageren.