Commentaar

625 x bekeken 1 reactie

Niet alles op etiket

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw komt de belofte aan de Kamer na. Zij kaart tijdens de Landbouwraad de vermelding van de slachtwijze op het etiket aan.

Serieuze kans lijkt het voorstel niet te maken. Het is maar goed ook. De consument ziet nu al door de bomen het bos niet meer.

De wens voor vermelding komt uit diverse hoeken. Dierenartsen willen bijvoorbeeld dat de slachtmethode op het etiket komt. De Nederlandse politiek is hier ook voorstander van. Met een etikettering zou de consument bewuster kunnen kiezen, is de idee, als een soort post mortem-pamflet nadat het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren over een verbod op onverdoofde rituele slacht in de Eerste Kamer strandde.

Onbedwelmd slachten is wettelijk toegestaan. Waarom zou deze slachtmethode op het etiket moeten staan, en anderen niet? Het is ook de insteek van eurocommissaris Tonio Borg van Voedselveiligheid en Consumentenbelangen. Natuurlijk is het zaak om naleving van de regels hieromtrent strikt te handhaven. Maar dit geldt voor alle productie-eisen én alle slachtmethoden.

Op het etiket moet staan wat er in zit en waaraan het product voldoet. Kort, eenvoudig en duidelijk. Daar horen geen politieke stellingnames bij.

Eén reactie

  • minasblunders1

    Er staat toch ook op verpakkingen vermeld of (bv) eieren van scharrelkippen zijn, of van vrije-uitloopkippen of weet ik veel hoe het allemaal wordt genoemd. Zijn dit geen politieke stellingnames dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.