Commentaar

623 x bekeken

Kwaliteit betaalt zich uit

De Stichting Uienpool Flevoland betaalde over seizoen 2012-'13 de hoogste uienprijs. Volgens de Boerderij-prijsvergelijking komt deze op €12,96 per 100 kilo. Op de tweede plek staat Flevo Onions met €12,23.

De twee verdienden deze kopposities vooral aan het einde van het seizoen. Zij hadden de kwaliteitsuien nog in de schuur en beurden daar een goede prijs voor.

De ranking is geen kaal klassement van prijzentabellen van poolbeheerders. In de vergelijking van uitbetaling op drie leveringstijdstippen zijn bijkomende kosten en toeslagen verwerkt.

Kwaliteit betaalt zich dus uit, zo blijkt uit de Boerderij-uienpool 2012-'13. Dat is een hart onder de riem van mensen die waarschuwen voor het imago van de Nederlandse ui. De reputatie als 'beste ui van de wereld' kreeg de laatste jaren een fikse knauw. Telers kozen voor rassen die vooral kilo's opleverden, maar aan kwaliteit inleverden.

Kwaliteit is ook op langere termijn de sleutel. De groeiende wereldbevolking biedt export naar verre bestemmingen kansen. Deze eist wel topkwaliteit producten. Dat betekent dat voor elke stap in het productieproces volop aandacht nodig is. De handel kan dit verder stimuleren met extra premies.

Of registreer je om te kunnen reageren.