Redactieblog
2332 x bekeken
19 reacties
Is landbouwsubsidie een recht of een gunst?
Vorige week schreef ik over de zekerheid van zeven jaar landbouwsubsidie uit Brussel. Uit de reacties bleek dat daar verschillend over gedacht wordt: van een recht tot een gunst.
Interessant om het een recht te vinden. Zeker, in de tweede helft van de vorige eeuw kwamen de subsidies. Eerst als instrumenten om de markt te beheersen. Vooral door boter en poeder uit de markt te nemen en op te slaan. Een deel van de huidige generatie herinnert zich de boterbergen en de zeeën van melkpoeder die overal in Europa in pakhuizen lagen. Daarbij waren er allemaal exportsubsidies en importheffingen.
Dat systeem werd ingewisseld voor quotering en directe toeslagen, uitbetaald aan de boer. Ik denk dat vele boeren, net als ik, verbaasd waren dat er zoveel geld uit de Europese pot werd besteed aan de ondersteuning van de prijzen.
Toeslagen houden veel bedrijven in leven. Kleine bedrijven kunnen daardoor doorgaan, grote kunnen stevig uitbreiden.
De grote vraag voor de toekomst is: blijven de toeslagen? Is het een verworven recht van de boer of een gunst van de gemeenschap. Is het bedoeld om de boeren op het platteland te houden, of om het voedselpakket goedkoop te houden? Nogal wat reacties op mijn blog van vorige week gaan er van uit dat het een recht is van de boer en bedoeld om de voedselprijzen laag te houden.
Ik denk dat dit argumenten uit het verleden zijn. Een recht kun je het moeilijk noemen. Het is een subsidie en daar hoop je op, maar het is geen recht. Bovendien moet het steeds weer opnieuw worden vastgesteld door de Europese Unie. Het argument om de voedselprijzen laag te houden geldt ook niet meer. Die worden bepaald door internationale ontwikkelingen. Zie de hoge prijzen van nu.
Daarom denk ik dat de toeslagen steeds lager zullen worden. Alleen als er maatschappelijke diensten zoals vergroening worden verricht, zal na 2020 nog een toeslag worden verstrekt. Daar moeten we ons op instellen.
En wat de foto van vorige week bij de blog betrof: die was voor mij ook een verrassing. Een ideetje van de redactie dus.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.