Redactieblog

2053 x bekeken 1 reactie

Cows heaven

Twee maanden lopen de koeien in de nieuwe stal. Een eerste indruk: enthousiast zijn we en ook de koeien. De stal is een weldaad om in te werken en voor de koeien om in te vertoeven.In de 35 jaar dat ik boer ben, hebben we verschillende stallen verbouwd en gebouwd, nimmer hebben we het welzijn van koeien zo’n stimulans gegeven als nu.

De tijd van aangebonden koeien heb ik meegemaakt, de hele stalperiode op een klein stukje staan, daarna de ligboxenstal in diverse uitvoeringen. Veelvuldig met ventilatie, drinkbakken, voerhekken en niet te vergeten boxafscheidingen, boxafmetingen bezig geweest. Eerst Engelse boxafscheidingen, beton box vloer, later R-boxen met rubber matten en later weer zwevende vrijdragende boxen. Eerst alle melkkoeien in één groep, later de scheiding in jonge en oudere koeien. Weer later kwam daar een zorggroep bij met 30 koeien. Juist deze verse en de koeien die het om wat voor reden ook wat moeilijk hebben, zijn voor ons parameters die aangeven dat in de nieuwe stal comfort van hoog niveau aanwezig is. Deze zorgkoeien kunnen vanwege de verbouwing nu tot november niet in een aparte groep, ze maken deel uit vaneen afdeling met 140 koeien. Straks als alles klaar is komen ze wel weer in een nieuwe zorgafdeling, puur om ze te lokaliseren in de stal.

De nieuwe stal biedt veel comfort. De koeien lopen op rubber, op roosters, ze liggen op rubber en ook de vrijligbox is van rubber. De koeien hebben veel ruimte, liggen mooi recht in de box en raken bij het opstaan of gaan liggen niets, hooguit een correctie door een rubber paal. Eigenlijk is het een ligboxenstal zonder beton en ijzer voor de koeien, op het voerhek en de golfschoftboom na. De koeien lopen met lange passen,  de klauwen vertonen minder kneuzingen. Qua  huisvestingssysteem voor koeien is het één van de meest duurzame op gebied van welzijn, milieu en arbeidsefficiëntie. Ook  de koeien zijn dankbaar, ze geven meer melk en dit  gaat ons fors helpen naar vijf lactaties 50.000 kg melk.

Eén reactie

  • koestal

    goed bezig ,Jan

Of registreer je om te kunnen reageren.