Commentaar

2667 x bekeken 2 reacties

Automatisering bepaalt toekomst akkerbouw

De kleinschalige akkerbouw moet hopen op doorbraak van precisietechnologie.

In 1995 werd hightech boeren in Nederland voor het eerst toegepast in de praktijk. Een combine met gps-navigatie bracht bij telers Van Bergeijk in Zuidland (Z.-H.) de graanopbrengst per vierkante meter nauwkeurig in kaart. Het boerengevoel werd digitaal zichtbaar. De opwinding was groot en de verwachting hooggespannen dat precisieboeren in de praktijk een grote efficiëntieslag zou opleveren.
Achttien jaar later blijkt de ommezwaai naar precisielandbouw nog steeds een hele operatie. Technisch kan er ongelooflijk veel meer. Dankzij vernuftige sensoren, camera's en hoogwaardige satellietbeelden wordt tijdens het groeiseizoen een schat aan data verzameld vanuit de bodem en het gewas.
Maar net als de pioniers Van Bergeijk destijds met de opbrengstkaart van hun graanakker uiteindelijk niets konden, ontbreekt anno 2013 de samenhang tussen alle data en de vertaalslag ervan naar gerichte, concrete adviezen. Zo moeten voorlichters nog steeds de omschakeling maken van gemiddelden per perceel naar plaatsspecifieke advisering. En dat betekent juist vaak tegengestelde maatregelen. Akkerbouwers zijn gewend om op plaatsen waar het gewas minder groeit meer kunstmest te strooien. Met precisielandbouw blijkt dat er vaak juist minder mest op moet, omdat de bodem bijvoorbeeld op die plek eenvoudigweg niet meer opbrengt.
De evolutie van precisietechnologie is een feit, zoveel is zeker. Hopelijk maakt de precisielandbouw in Nederland de komende jaren een grote sprong voorwaarts. Verdere integratie van systemen en intelligente koppeling van data zal deze technologie toegankelijker en eerder rendabel maken voor een grote groep telers. Het slagen hiervan is dan ook cruciaal voor de toekomst van de kleinschalige Nederlandse akkerbouw. Om concurrerend te blijven moet de sector het maximale halen uit de kostbare, schaarse grond. Dat met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en energie, om ook op het terrein van duurzaamheid en voedselveiligheid in de voorhoede te blijven.

Laatste reacties

  • boer drenth

    die geert moet zich zelf digitaal laten nakijken

  • ed12345

    Geert zelfs op de heel grote bedrijven in de USA en ongetwijfeld in zuid America en andere streken begint het toch met b'v de plantdichtheid aan te passen aan de betere of mindergoede plaatsen zo is ook de kunstmestgift met de maiszaaimachine aan te laten passen met GPS kaartje Maar helemaal juist in het begin kon je met dat kaartje van de combine weinig Ook dergelijke systemen worden meer algemeen en dus goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.