Commentaar

777 x bekeken 6 reacties

Wat te doen met het productschapsgeld?

De ontmanteling van de productschappen is in volle gang. Taken die van algemeen belang zijn, neemt het Rijk over, de rest niet. Een netelige kwestie hierin is: wat te doen met de poen?

De agrarische productschappen hebben flinke reserves opgebouwd. Het gaat om miljoenen, opgebracht via heffingen mede door boeren. Het is een logische gedachte dat dat geld naar hen teruggesluisd wordt.

Maar ze moeten nergens op rekenen. Ten eerste is het minder makkelijk dan het lijkt. Aan wie komt dat geld dan toe? Hoe verdeel je het over al die mensen die in de loop van de jaren hebben meebetaald? Een tweede punt is principieel. Het geld is geïnd voor collectieve taken. Het is van de schappen en niet meer van de boeren. Boeren zijn wel betalers maar niet de eigenaren van de schappen. En dan is er nog de ordinaire strijd om de centen, waaraan in Den Haag momenteel grote krapte is.

Minister Kamp vindt dat de opheffingskosten moeten worden betaald uit de reserves. Alleen als er daarna nog wat over is, bekijkt hij hoe dat ten goede kan komen aan het bedrijfsleven. Dit is formeel te verdedigen, al is het wel een wrange boodschap voor een sector die zelf niet om opheffing van de schappen heeft gevraagd. Erger is het voornemen van het Productschap Akkerbouw om de financieringsheffing nu nog even te verhogen als financiering van de opheffing. Dat kan echt niet. Je kunt de ondernemers van nu niet laten bloeden voor een besluit dat ze zelf niet hebben gewild.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Onmiddellijk stoppen met heffen, boerengeld blijft boerengeld, al wat nu nog betaalt wordt is waarschijnlijk verkapte belasting. Laat de NVV (en wie mee wil doen) zich opmaken voor een grootschalige juridische strijd om de miljoenen.

 • agratax2

  Gebruik dit geld als basis voor een Ontwikkelingsfonds c.q. onderzoeksfonds t.b.v. de bedrijfstak die het geld bijeen heeft gebracht. Op deze wijze kan het als nog bijdragen aan een verbetering van de landbouw, waar deze gelden ens voor bedoeld waren. Deze bij elkaar gesprokkelde kapitalen hadden in het verleden al tot doel de landbouw vooruit te helpen en niet om als beleggingen ergens op en bankrekening te staan of als duur / luxe kantoorpand te dienen.

 • koestal

  Dat gaat allemaal in de afvloeiingspot van directeuren en bestuursleden

 • l coumans

  gewoon terugstorten bij de rechtmatige eigenaar dat moet met diefstalgoederen ook

 • agratax2

  I coumans. Als je terug stort zul je wel als potentiele ontvanger moeten bewijzen dat het jouw geld is. He opgepotte vermogen is reeds ontstaan bij het ontstaan van de Schappen. hoe wil jij al die oude in middels ex boeren en hun nabestaanden achter halen? Nee gebruik het geld voor onderzoek eventueel contra onderzoek om overheidsonderzoeken te checken op hun waarde. (Denk aan stikstof en klimaat of dieren en volksgezondheid). Hier is misschien nog een wereld te winnen voor de boeren.

 • arib

  Kamp heeft niets te zeggen over de reserves, laat staan over de bestemming. Het is weer de arrogantie van de VVD. De besturen van de schappen, dus de agrarische organisaties gaan daar over. Geld moet terug naar de agrariërs en tuinders.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.