Commentaar

551 x bekeken 2 reacties

Strengere norm pootgoed moet van tafel

Waar bemoeit Brussel zich mee? De Europese Commissie stuurt aan op een vruchtwisseling van één op vier voor pootgoed. Dit is voor de Nederlandse telers een draconische maatregel. Eén op drie komt veel voor op de 38.000 hectare pootaardappelen in Nederland. Zo'n strengere norm betekent dus een forse krimp van het areaal.

Het commissievoorstel roept allerlei vragen op. Ten eerste is er geen onderbouwing bij gegeven. Een reden voor zo'n maatregel zou in theorie een fytosanitaire kunnen zijn. Maar er zijn in Nederland geen problemen die zo'n drastische ingreep nodig maken. Integendeel, ondanks relatief intensieve teelt voldoet Nederlands pootgoed aan hogere eisen dan wat Europa nastreeft.

Ten tweede duikt het idee plotseling op in de al jaren durende onderhandelingen over herziening van de Europese pootgoedrichtlijn. Waarom moet dit er nu zo snel doorgedrukt worden?

Ten derde is de reactietermijn erg kort. Reacties moeten voor 12 juni binnen zijn bij de Europese Commissie.

Conclusie: dit is een overval waar maar één ding achter kan zitten: handelsbelangen. EU-regelgeving wordt misbruikt om een succesvolle branche een hak te zetten. Het is zaak dat staatssecretaris Dijksma haar tanden laat zien. Dit mag niet gebeuren. Het dient nergens toe en is zeer schadelijk voor het vlaggenschip van de Nederlandse akkerbouw.

Laatste reacties

  • johannetje

    inderdaad.

  • Meijes

    Ik denk dat dit snel de kop ingedrukt moet worden. Iedereen weet toch dat het op de kop verkeerd komt als je de NAK er tussenuit haalt ? Met deze nivellering vreten we met 5 jaar droog brood.

Of registreer je om te kunnen reageren.