Commentaar

799 x bekeken 3 reacties

Strafmaat

Overtredingen van de mestregels moeten streng worden aangepakt. Daar zonder gaat het niet, leert de ervaring. Maar de bestraffing van overtreders van de derogatienorm is wel bijzonder zwaar, en bovendien op onlogische grond. Dat moet anders.

Deelnemers aan de derogatie mogen per hectare 250 kilo stikstof dierlijke mest gebruiken in plaats van de basisnorm van 170 kilo. Daarvoor moeten ze aan een paar voorwaarden voldoen. Belangrijkste is dat minstens 70 procent van hun grond bestaat uit grasland. Wie meer gebruikt dan die 250 kilo is in overtreding en krijgt een boete. Het rare is de manier waarop die boete berekend wordt. De basis daarvoor is niet de 250 kilo van de derogatie, maar die 170 kilo. Een kilo te veel betekent daardoor meteen een boete over 81 kilo te veel. Een kleine overtreding leidt zo tot een bovenmatige straf, het gaat om grote bedragen.

Dit is niet uit te leggen. Juristen, onder andere van het CBB, oordelen dan ook dat deze vlieger niet opgaat. Het ministerie van EZ wil echter vasthouden aan deze zware strafmaat en heeft de regels nu aangepast in de hoop dat de rechter deze accepteert. Beter is het om te zoeken naar een formulering die beter recht doet aan het rechtsgevoel - met behoud van geloofwaardigheid van de derogatie in de ogen van Brussel. Want dat zit er natuurlijk achter.

Laatste reacties

 • alco1

  Wie kan uitleggen waarom is gekozen voor pas derogatie bij 70 % of meer grasland. Waarom niet gewoon. Grasland per ha 250 en bouwland 170.
  Het is nu net of je bij 69 % grasland het milieu verpest en dit bij 70 % niet meer zo is.

 • somporn

  Milieu is gewoon een noemer,het gaat hier helemaal niet om.
  Spekken van de kas,maar dat mag niet hard op gezegd worden.

 • jordi 1455

  somprom dat hele broeikaseffect gedoe is bedacht om mensen geld af te troggelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.