Redactieblog

4567 x bekeken 33 reacties

Een Pool voor het werk

Vorige week hebben we het inkuilen afgerond. Onze loonwerker had een paar Polen ingehuurd om in de korte tijd van mooi weer veel te doen. Harde werkers, die Polen en nog aardig ook. Ze keken niet op hun horloge, maar gingen pas van het erf als het werk klaar was.

Ik begrijp nu goed dat de tuinbouw niet zonder Poolse arbeidskrachten kan. Dat blijkt ook uit een onderzoek van een uitzendbureau. De uitkomsten zijn duidelijk. Polen hebben een betere arbeidsmentaliteit dan Nederlandse werknemers. Ze werken harder en ook correct. Hun productiviteit is veel hoger.

Plannen om Nederlandse langdurig werklozen in de land- en tuinbouw aan een baan te helpen, hebben dan ook weinig kans. We hebben dat gezien in het Westland, waar de Rotterdamse wethouder Florijn trachtte werklozen te interesseren voor een baan bij een tuinder. Het werd een grandioze mislukking.

Het is ook naïef om te denken dat boeren, tuinders en loonbedrijven medewerkers willen aannemen om de kaartenbakken van de uitkeringsbureaus leger te maken. Wij zijn geen sociale werkplaats. We hebben mensen nodig die rendabel werken. En dat zijn dus op het ogenblik de Polen.

Er zijn er straks veel meer nodig. De schaalvergroting gaat in alle sectoren van de landbouw door. Dat betekent een grotere behoefte aan agrarisch medewerkers. Mensen, die met genoegen het boerenwerk doen.

Dat zijn waarschijnlijk niet de werkzoekende Nederlanders, maar Polen. Bemiddelingsbureaus, die Polen en andere buitenlanders, die graag willen werken, kunnen leveren krijgen het druk.

Er is ook niks mis mee. Ze worden betaald via de normale cao. Het voordeel zit in de productiviteit. Dat is van belang bij de smalle marges van boer en tuinder. Werkminnende Polen kunnen daar beter bij helpen dan werkschuwe werklozen.

Laatste reacties

 • joannes

  Maar..... wie ¨zorgen¨ dan, dat die werkzoekende Nederlanders, hun kostje kunnen verdienen? Of.... zoals tot op heden gebruikelijk, worden de belastingen opgeschroefd/in stand gehouden om die groepen een ¨minimum¨ bestaan te laten genieten!

 • abtje

  De meesten werklozen wilden ook niet, enkele uitzonderingen daargelaten. En juist die uitzonderingen werden geschoffeerd. Het ging om het politieke spelletje en niet om de werkgelegenheid.
  Deze goedwillenden kregen namelijk geen reiskostenvergoeding, zodat het inderdaad meer kostten dan hun uitkering opleverde.
  Net als met een transportbedrijf dat Polen wil inhuren, dat bedrijf moet eerst op de Hollandse markt een advertentie zetten. Hollanders braaf solliciteren, dat moet, en mensen krijgen valse hoop. het bedrijf wijst ze allemaal af en kan aantonen geadverteerd te hebben en geen mensen heeft kunnen vinden. Het mag dan Polen aannemen.
  Wie houdt wie nu voor de gek???

 • blondie10

  Je moet het lef maar hebben om zo'n stukje te schrijven als groot steuntrekker!!

 • huisvader

  Het is niet zo dat Nederlanders niet willen werken
  Het is zo dat als je een uitkering hebt een heleboel rompslomp ed als je( tijdelijk) gaat werken , vaak worden mensen die tijdelijk werk doen er minder van .
  Moeten wij ons milieu , uitzicht , laten verkloten omwille van een poolse en of turkse koppelbaas , Een pool besteed hier niets brengt de lokale economie niets .Als bedrijfsmodellen gebaseerd zijn op goedkope buitenlandse inleen .......
  Persoonlijk niets op die mensen tegen hoor , respect , goede , zo niet betere mentaliteit . Ja wie houdt wie voor de gek .

 • Romeijn

  Een alleenstaande werkloze Nederlander krijgt max. ca. 670 euro bijstand per maand.
  Een alleenstaande werkloze Pool krijgt max. ca. 130 euro bijstand per maand.

  Geen wonder dat de motivatie van de Pool wat hoger ligt.

 • abtje

  Vergelijk dan ook de woon- en onderhoudskosten. Daar zit ook verschil in.

 • trijnie

  Het zijn gewoon de werkgevers die maken dat hier veel buitenlanders werken. Die mensen zetten ze aan het werk voor een prikkie en zij, de werkgever stopt het verschil aan loon voor pool of nederlander , in zijn eigen zak.
  En het zal ze een zorg zijn als de economie kapot gaat als ze zelf maar hun zakken kunnen vullen. En het is overal hetzelfde, hoorde vanmorgen nog iets over zorgmanagers: € 300.000/500.000 waar halen ze de onbeschaamdheid vandaan en is er nu niemand in dit land die dit kan aanpakken?

 • Rip

  De Polen zijn hier legaal aan het werk. Ze krijgen via het uitzendbureau gewoon volgens CAO uitbetaald. Wat is daar op tegen? Hoeveel Nederlanders werken in het buitenland? We moeten het een beetje breder zien mensen. Dat is in de voorgaande reacties niet goed merkbaar. Een beetje kortzichtig. En als die werkloze Nederlanders zo graag in de landbouw aan het werk willen, waarom doen ze dat dan niet? Dat boeren liever een gemotiveerde buitenlander hebben dan een ongeïnteresseerde Nederlander kan ik best begrijpen.

 • agratax2

  Vergaderboer. Wat er mis met het steunen op buitenlandse werknemers is het volgende; 1). je exporteert valuta, 2). Nederlandse werkelozen krijgen een uitkering uit staatskas, 3) de belasting betaler, het bedrijfsleven, betaalt, 4) door bovenstaande kosten posten zal onze concurrentie kracht achteruit hollen, 5). onze betalingsbalans zal steeds verder ontwrichten. En jij durft te beweren dat het zeer positief voor Nederland is al deze werkmigranten. Ik had van u een ietsje meer creatief denkvermogen verwacht.

 • joannes

  @Agratax1 slaat de spijker op zijn kop! Wanneer je, je ¨arbeidscapaciteit¨ als land als een verdieninstrument bekijkt, zijn we de Nederlandse arbeidscapaciteit (vaardigheden x productiviteit) aan het inruilen voor buitenlandse terwijl we diezelfde NLpersonen wel een Nederlands minimum garanderen. Per saldo wordt de Nederlandse productie duurder dus minder concurrerender. De agro merkt het al in diverse takken. Dankzij mechanisatie en specialisme is de productiviteit en daarmee de kostprijs nog concurrernd maar desondanks tegen steeds hogere arbeidskosten per eenheid.

 • c.putten

  ik als aspergeteler werk met polen,niet omdat de nederlanders niet willen want dat willen ze wel alleen houden ze dan er niets van over en moet er voor een deel zwart worden betaalt en dat doe ik weer niet.dus de oplossing ,laat iedereen 3000 euro bijverdienen zonder dat dit gekort word op een uitkering ,het geld blijft in onze economie en je kan 300000 polen thuis laten.

 • W Geverink

  Kijk dat is klare taal @c.putten1

 • joannes

  En om de rekensom te maken @c.putten1; zouden die 3000 € x 300000 = 900.000.000 € in Nederland besteedt worden en niet in Polen. Met een BTW van grofweg 20% zou de staat daar toch 180.000.000 € van pakken en de Nederlandse arbeids dynamiek mee verbeteren.

 • trijnie

  @rip, ik heb niets tegen het werken van polen hier in nederland maar het feit dat ze niet dezelfde rechten en inkomsten hebben dan een nederlander dat vind ik niet kunnen. Dit is uitbuiting net zoals het in de lage lonen landen gebeurt. En het is niet alleen in de landbouw, ook Albert Heijn maakt zich er schuldig aan.

 • joannes

  @trijnie, het is maar hoe het bekijkt! Diezelfde Polen die hier tegen CAO worden uitbetaald ontvangen een salaris wat ruim boven gemiddeld is in vergelijking met Poolse vergelijkbare banen en daarbovenop, besteden ze een aanzienlijk deel in Polen van hun salaris, waar het prijs niveau behoorlijk lager ligt. Zij hebben veel meer waarde voor hun € dan de vergelijkbare Nederlander in Nederland. Het grote nadeel is de reis afstand en de andere cultuur maar dat hebben ze er graag voor over zo blijkt. De Nederlanders zijn veel slechter af want die verliezen kennis en vaardigheden en besteden hun uitkering in Nederland waar de prijzen hoger liggen. Een sluipende verarming:voor betrokken Nederlanders en Nederland als gemeenschap.

 • Mels

  De uitkeringen zijn te hoog ten opzichte van het te verdienen loon.In Canadese provincies heb je de un employment regeling. 14of 15 weken werken tegen minimumloon en daarna krijg je maar 55%,meen ik,hiervan,daar komen de meesten net het jaar mee door maar die wonen dan in een klein goedkoop huis en hebben niet veel te besteden wat dus weer motiveert om volgend jaar weer aan de slag te gaan. In NL ondenkbaar want dan klaagt men moord en brand. Ze zouden het direct moeten doen.Niet werken,korten,want werk is er zat,er moet alleen wel een noodzaak zijn om te werken.

 • trijnie

  @mels , niet met je eens, je zult hier maar 55% van een minimum loon of zowat modaal hebben. Anders wordt het als je een hoog salaris hebt of een zakkenvuller bent; laat dat soort maar inleveren.
  Trouwens, ik begrijp niet wat er mis is met werken in de landbouw, het is toch een prachtbaan, beter dan de hele dag op kantoor of in een winkel, bah dat is pas een rot baan.

 • Mels

  Trijnie,je snapt het niet he,of wilt het niet.De kunst is om het geld in NL te Houden en dat kan alleen als je rigoureuze maatregelen durft te nemen en daar ontbreekt het aan in dit land.Nee we verhogen de BTW,das lekker krijgen we er meer van binnen,nou helaas,men laat de spullen liggen.De btw moet omlaag om de kooplust op te wekken.Dat is met uitkeringen net zo.Net zolang versoberen tot men aan het werk gaat.En wordt je ontslagen dan weet je wat je dus niet meer hebt.Zeker weten dat t motiveert,die stok achter de deur,ongeacht wat je gestudeerd hebt.Kunstgeschiedenis,helaas geen werk enz enz.Ga jij maar eens even opzoeken hoeveel Polen er in NL werken en hoeveel werklozen we hebben.Ook gelijk even het verschil tussen werken voor minimumloon en uitkeringen opzoeken graag.

 • Piet, Midden-Europa

  Ben het met o.a. Romeijn en agratax1 eens. De poolse werknemer die wat bereiken wil werkt meestal in NW-Europa, vind ik begrijpelijk en in orde. Wat ik niet begrijp is het feit dat de langdurig werkeloze zo extreem in de watjes wordt gelegd !!!... Kan er niet gewerkt worden aan een Bonus/Malus regeling ???...

 • Romeijn

  Geef je werkelozen op tijd werk met perspectief en in een aantrekkelijke sociale context dan zouden ze zelfs in de landbouw willen werken.
  Langdurig werkelozen raken namelijk op den duur gewend aan een laag inkomen. Ze hebben op zich niets tegen werken, maar de alternatieven worden langzamerhand een steeds aantrekkelijker deel van hun leven. De volkstuin is bijvoorbeeld net ingezaaid en er moet gewied worden. Een beetje stadslandbouw, waar de hele familie van mee eet. Niets mis met landbouw dus.

 • Mels

  Het is maar net hoe groot het perspectief moet zijn. De opleidingen in NL en de denkwijze van het publiek zijn dermate dat er minachtend gekeken wordt naar landbouw. Er moet gewoon meer noodzaak zijn om te werken dan ontstaat het perspectief vanzelf.

 • trijnie

  Mels, je kunt mensen niet in enen korten, mensen zitten vast aan hun vaste lasten: huur, hypotheek, ziektekosten enz. Gezinnen met kinderen die ook maar niet zo van zwemles afgehaald kunnen worden. Moeten we nog a-socialer worden en de mensen die pech hebben maar laten verrekken?
  En de meesten doen echt wel hun best om weer aan het werk te komen, het is soms schrijnend het te horen, dat mensen naar de voedselbank moeten en naar het leger des heils voor kleding. En in de landbouw werken, ook al zouden ze het willen, hoe komen ze dan op het werk? De auto is vaak al de deur uit.
  Nee mels, zo eenvoudig is het niet.

 • trijnie

  En mels, wat het uitgeven van geld betreft, al voor dat het slechter ging met de economie gaven de mensen al minder uit want er is een house geweest van kopen,kopen en nog eens kopen. En als je alles al hebt dan hoef je even niet meer want die auto, dat bankstel, dat huis is nog prima dus waarom zou je? De mensen zijn verzadigd van al dat gekoop.
  Maar aan duurzame voeding gaan ze meer geld uitgeven en dat is een pluspunt, ik hoorde het vanmorgen op het nieuws met vreugde aan.

 • alco1

  @ joannes agratax mels putten. Gelukkig zijn er nog mensen die begrijpen, waar het in de economie omdraait. Oplossingen hebben we hier ook aangedragen bij de gemeente. Waar het omdraait is dat het CAO loon wat de Pool verdient in de meeste gevallen van de wel werkwillenden veel lager is dan de sociale uitkering. Daarbij de kans dat dit nog weer lager wordt als die tuinder geen werk meer heeft.
  We hebben dus de gemeente voorgesteld om een extra bonus te geven tot de sociale uitkering.
  Als voorbeeld. Iemand verdiende 2200 euro en komt als werkloze tot 1800 euro.
  CAO loon ong. 1500 euro. Dus een aanvulling van 300 euro plus een garantie dat de werkwillende als er geen werk meer is vervalt in de oude uitkering.
  Zo blijft het geld in eigen economie en de staat is maar 300 euro kwijt i.p.v. de volle 1800 euro.
  Dit is dus voorgesteld aan de gemeente, maar nooit meer iets van weer gehoord.

 • Khalid en zijn maten

  Niet in alleen in de landbouw zijn Polen werkzaam, 2 grote transport bedrijven in Overijssel hebben op hun vrachtwagens alleen maar Polen en die bedrijven hebben elk toch al snel een 300 trucks,dan niet te vergeten alle Polen die werken in de distributie/overslag/industrie/havens/metaal.

  Naast Polen zijn er ook veel mensen uit andere Oostblok landen in Nederland aan het werk,grote slachthuizen maken bijvoorbeeld ook gebruik van Hongaren , Bulgaren en Litouwers. Blijkbaar vind de Nederlandse werkloze zich te goed om in een slachthuis te werken...

 • ed12345

  Ik had begrepen dat het nieuwe Europa stond voor vrij verkeer van goederen en mensen (dus ook werkmensen)Nederland wil toch ook zijn modern machines en bedrijfsinstalaties en b.v. vrachtautos(DAF) in de oostbloklanden leveren

 • denker123

  De werkloosheidsuitkeringen zijn in Nederland nog veel te hoog,daarom willen ze niet werken.Hier in de V.S.is het ook zo de Amerikanen willen ook niet werken op melkveebedrijven, omdat ze met de uitkering + voedselbonnen en andere voordelen meer verdienen dan met werken.De Mexicaanse werkers doen het melken en andere beroepen graag,zij zijn de armoede in Mexico kotsbeu en willen daar ten koste van alles ontsnappen.

 • HeinCarien

  Zo is het Denker123. als je als werkloze alleen al de rekensom kan maken en de conclusie trekt ehhh nie gaan werke nie..........
  Dan blijven ze komen

 • koestal

  Nederland is al jaren een uitkeringenparadijs,anders waren er hier ook niet zoveel Turken en Marokkanen om hier het werk over te nemen en nu de Polen

 • Khalid en zijn maten

  @ Trijnie #21,werkloze personen die een hypotheek hebben? Dan moeten ze die het eerst een beetje korten en die moeten dan hun huis maar in de verkoop gooien,want dat is eigen vermogen,er zijn sowieso een heleboel mensen in NL die teveel aan uitkering krijgen,want zolang ze nog 's morgens bij het tankstation staan te koffie drinken hebben ze nog geld zat...en wat betreft het niet in de landbouw kunnen werken omdat je geen auto hebt,wat te denken van de regio taxi of de fiets...de schooljongens die hier in de buurt pootaardappels rapen komen ook allemaal met de fiets.

 • Mels

  Khalid,nee niet met het eerste eens,het hebben van een huis met hypotheek wil niet zeggen dat iemand eigen vermogen heeft en als je deze persoon dat zou laten op eten komt ie alsnog om de huursubsidie enz enz,lekker laten zitten en als ie weer an het werk raakt is er niemand die er wat van zegt.

 • Mels

  Dat van die koffie is zeker waar.Brood neem je ook niet mee naar je werk.Je haalt ze toch bij de broodjes zaak.........

 • alco1

  Vergeet niet dat er mensen zijn die door zuinig te leven iets 'Gespaart' hebben. Die kun je niet gelijk trekken aan mensen die alles maar opmaakten. Dat zou de totale mentaliteit kapot maken. De oplossing om de eigen mensen weer aan het werk te krijgen heb ik al omschreven in #24

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.