Commentaar

1033 x bekeken 6 reacties

1 op 4-rotatie pootgoed verplichten is onzinnig

Europa bemoeit zich met teelttechniek voor pootgoed. Is sprake van handelspolitiek?

Wanneer je een bepaald doel wilt bereiken met een club mensen die van toeten noch blazen weten, kun je het best vertellen wat ze stap voor stap moeten doen. Mensen die niet weten wat ze doen, geef je een middelvoorschrift. Onwetende mensen instrueer je.
Als je nou iets níet van de Nederlandse pootgoedsector kunt zeggen, is het dat die onwetend is. Nederlandse pootgoedtelers horen bij de beste vaklui ter wereld. De sector is fijnmazig ingericht met breed gedragen en diep beleefde teeltmaatregelen, voorschriften, regels en keuringssystemen en wat al niet meer. Het klinkt een beetje pedant, maar mede door het voor pootaardappelen gunstige klimaat heeft Nederland zich ontwikkeld tot dé pootgoedproducent in de wereld.
Tegen deze achtergrond dringt de vraag zich op hoe productief dan verplicht ruimere vruchtwisseling is. Antwoord: volstrekt niet. Toch stuurt de Europese Commissie aan op een 1 op 4-rotatie voor pootgoed, een draconische maatregel voor Nederlandse telers. Zo’n strengere norm betekent voor Nederland een forse areaalkrimp, terwijl er geen onderbouwing bij is gegeven.
Een reden voor zo'n maatregel zou in theorie een fytosanitaire kunnen zijn. Er zijn in Nederland echter geen problemen die zo'n drastische ingreep nodig maken. Integendeel, ons pootgoed voldoet aan hogere eisen dan die Europa nastreeft. En waarom moet dit nu ineens met stoom en kokend water? De onderhandelingen over herziening van de Europese pootgoedrichtlijn lopen al jaren. Nu moeten reacties plots voor 12 juni binnen zijn bij de Commissie.
Conclusie: dit is een overval waar maar één ding achter kan zitten: handelsbelang. EU-regelgeving wordt misbruikt om een succesvolle branche een hak te zetten. Het is zaak dat staatssecretaris Dijksma haar tanden laat zien. Dit mag niet gebeuren. Het dient nergens toe en is zeer schadelijk voor het vlaggenschip van de Nederlandse akkerbouw.

Laatste reacties

 • agratax2

  Geert als het schadelijk is voor het Vlaggenschip, zoals jij zegt, is het zeker nadelig voor de Schatkist Gelukkig kan een vlaggenschip varen en dat is wat de pootgoed sector misschien wel moet doen, zich verplaatsen naar andere teelt gebieden buiten Nederland. We weten allemaal dat de Haagse Regenten weinig met de landbouw in Nederland ophebben gezien alle bemoeizucht en het constant ingrijpen in economisch goed lopende bedrijfstakken.

 • ACB

  Dit is net zoiets,dat cruijff gaat vertellen hoe hij moet voetballen.

 • Mels

  De hardst schreeuwende landen hebben nu gefluisterd in de oren van de wetgevers die toch al naar die landen hangen.Ik zal er maar geen namen aan hangen.....De rest heb ik al verteld.

 • biertje

  Ach het heeft ook zijn voordelen ,huurland word weer beetje duurder?

 • koestal

  ach die ambtenaren en politici in Brussel moeten ook eens van zich laten horen,menen ook dat ze overal verstand van hebben

 • koestal

  De aardappels zijn erg duur en blijven zo ook duur !!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.