Redactieblog

1337 x bekeken 4 reacties

We jagen de consument weg

“De goeden moeten het met de kwaden ontgelden”, zegt Hanna boos.”De meeste boeren zijn verantwoord aan het werk, maar een derde deel gooit er met de pet naar. Daarom staat de krant weer bol van de gevaren van voedsel en het minachten van de regels voor dierenwelzijn.”

De feiten liegen er niet om. Zomaar een handvol uit de media van één week: 40 procent van het kalfsvlees, 13 procent van de biefstukken en praktisch al het kippenvlees is besmet met de ESBL-bacterie. Gewoon een gevolg van het gebruik van te veel antibiotica.

Dat is gevaarlijk. Zieke mensen in ziekenhuizen, die dit vlees hebben gegeten, kunnen immuun worden voor de antibiotica, die ze nodig hebben voor de genezing van hun ziekte. Dokters noemen dit een ernstig probleem.

“Logisch”, zegt Hanna”, Je zult maar ziek zijn en je krijgt te horen dat ze je niet kunnen helpen omdat de boeren te veel antibiotica gebruiken. Dan heb je als consument geen enkel begrip meer voor de boeren.”

We maken het inderdaad bont. De Algemene Rekenkamer maakte bekend dat 30 procent van de varkenshouders, 30 procent van de mestkalverhouders en 54 procent van de vleeskuikenhouders zich niet aan de eisen van dierenwelzijn houden. De regels werden overtreden.

“Het is sneu en beledigend voor het overgrote deel van de boeren dat het goed doet”, oordeelt Hanna. “Je zult op je eigen bedrijf een minimum aan antibiotica gebruiken en ruim aandacht voor dierenwelzijn hebben. En dan maken je collega’s er een potje van. Dat komt in de krant. Niet dat je het zelf goed doet.”

Frustrerend. Ik voel veel voor strenge maatregelen voor degenen die de boel bedotten. Zij verdienen dat de Keuringsdiensten veel strenger optreden. De controleambtenaar wordt gezien als de boeman, maar in feite is dat de boer zelf. Als je door rood licht rijdt krijg je ook een bekeuring die er niet om liegt. Dat past ook bij elke overtreding op het bedrijf.

“Gelukkig was er ook goed nieuws. Er is een varkensconvenant”, sluit Hanna af,”  Misschien haalt die de consument die we wegjagen weer terug”.

Laatste reacties

 • abtje

  Hou antibioticagebruik en dierwelzijn uit elkaar, dit zijn twee verschillende dingen. En knap dat weet dat ESBL uit de landbouw komt. De echte geleerden zijn daar niet zo zeker van, komt eerder uit humaan gebruik wat doorgeslagen is naar de dieren.

 • trijnie

  Hannah, ook al doe je het goed, bacterieen zitten in haast alle vlees. Mijn dochter werkt op een lab. Waar vlees wordt getest en het zit echt zelfs in het biovlees.
  Als je gezond wilt eten moet je het laten staan, jammer want op z'n tijd toch best lekker, maar het is niet anders. Ook op groente zit het. Rauwkost zou je ook niet moeten eten. Het is eng maar overal loert gevaar en je moet toch leven.

 • trijnie

  En ook antibioticum daar ontkom je niet aan. Ik koop zoveel mogelijk biologisch voedsel en ik hoop dat het daar niet in zit. Maar er wordt zoveel gesjoemeld met ons voedsel dat ik daar ook niet meer zo in geloof.
  Er is hier inde buurt een kleinschalig bio bedrijf dat meerdere produkten verkoop ten ik wil daar vlg. week eens gaan kijken en misschien wel kopen.
  Overigens, wij hebben twee mensen in de familie die als ze een ontsteking hebben niet meer reageren op gewone antibioticum, ook al gaat het om een eenvoudige blaasontsteking,is toch wel eng.

 • alco1

  De SMRA en ESBL zijn resisrent voor antibioticatie wordt gezegd. De grote vraag is echter zijn ze dat geworden of is er gewoonweg nog geen peniciline voor deze bacterie.

Of registreer je om te kunnen reageren.