Commentaar

6276 x bekeken 2 reacties

Waar hobbyboeren 
groot in zijn

Van hobbyboeren groeit het aandeel in de landbouw. Ze zijn klein, maar niet onbelangrijk.

Rond de eeuwwisseling telde Nederland nog 97.000 land- en tuinbouwbedrijven. Daar zijn er nu amper 70.000 van over; een afname van bijna 30 procent. In dezelfde periode daalde het aantal hobbymatige agrarische bedrijven aanmerkelijk minder snel: twaalf jaar geleden waren er 24.000, nu nog zo'n 20.000.
Dit blijkt uit een analyse van Boerderij samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hobbyboeren halen volgens de definitie van deze statistieken een maximale omzet van €25.000 uit land- en tuinbouwactiviteiten. Een 'bijverdienste' van deze mini-deeltijdboeren die in de praktijk meestal voortkomt uit de opbrengsten van bijvoorbeeld wat vleesvee en/of kleinschalige graanteelt.
Varkens en pluimvee worden nauwelijks nog hobbymatig gehouden; logisch gevolg van de strenge regels voor milieu- en dierenwelzijn. Dit verklaart mede waarom de miniboeren zo lang standhouden; hun landbouwactiviteiten vergen minimale investeringen en lopen daardoor nauwelijks risico's. Financieel zijn het dan ook overwegend kerngezonde bedrijven.
Alle hobbyboeren samen droegen vorig jaar voor ruim €207 miljoen bij aan de totale opbrengst van de Nederlandse land- en tuinbouw; slechts 
1 procent van in totaal €19 miljard. Hoewel zij economisch een marginale rol spelen, verdienen zij niet de denigrerende kwalificatie 'keuterboeren'. Zonder hen zou het Hollandse agrarisch landschap er heel anders uitzien.
De kleinschalige boerderijen, vaak gestold in de jaren zeventig van de vorige eeuw, stofferen voor een belangrijk deel het platteland. Zij voldoen aan het romantische beeld van de ambachtelijke, traditionele boer, zoals veel consumenten dat graag zien.
En, niet in de laatste plaats: veel hobbyboeren ondersteunen grote landbouwbedrijven. Zij kennen het boerenvak en de bijbehorende arbeidsmoraal. Zo springen zij vaak bij als melker of trekkerchauffeur. Ze zijn voor de grote boeren de best denkbare buren.

Laatste reacties

  • Romeijn

    Gelukkig, eindelijk erkenning!

  • abtje

    Die erkenning hebben ze van collega boeren altijd gehad. Lto daarintegen was ze liever kwijt dan rijk, dit soort bedrijven moesten weg, hielden de wel willen groeiers alleen maar tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.