Commentaar

431 x bekeken

Productiviteit redt varkenssector

De kostprijs van varkensvlees bedroeg in 2011 in Nederland € 1,60 per kilo slachtgewicht. Denemarken deed het met € 1,57 iets beter; Duitsland bleef met € 1,72 ver achter. Ondanks de maatschappelijke eisen verslechtert de kostprijspositie van de Nederlandse varkenssector niet ten opzichte van de directe concurenten.

LEI Wageningen UR becijferde de productiekosten in vijftien landen. Zweden staat bovenaan (€ 1,93), VS (€1,24) onderaan. Wetenswaardig is nog Brazilië met €1,33, maar echt doet het er niet toe. De varkensmarkt is vooral een Europese markt.

Nederland blijft concurrerend door de hoge zeugproductiviteit. Nederland en Denemarken torenen met 27 afgeleverde vleesvarkens per zeug ver boven de andere uit. De kostprijs per big ligt daardoor veel lager. Daar staan de hogere kosten van maatschappelijke eisen tegenover. In Nederland bedragen deze 19 cent per kilo slachtgewicht, tegenover 7-8 cent in Frankrijk, Duitsland, Denemarken of Spanje.

Goed nieuws dus dankzij de hoge productiviteit. Tegelijkertijd ook zorgelijk; aan de groei zitten grenzen. En in Nederland steeg de voerprijs in 2012 sterker dan in Denemarken. Dat leverde de Denen een voordeel van 2 cent per kilo slachtgewicht op. De sector moet snel werk maken van de mestafzet, anders gaat deze ook een bepalende rol spelen. In 2011 bedroegen deze al 10,5 cent voor afzet en emissiebeperking.

Of registreer je om te kunnen reageren.