Redactieblog

1338 x bekeken 1 reactie

McCain mag Lutosa onder voorwaarden overnemen

Westrozebeke – McCain Foods mag de aardappeldivisie Lutosa overnemen van voedingsconcern PinguinLutosa, op voorwaarde dat het in de EU de merknaam Lutosa niet meer voert.

Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Lutosa wordt in de deal gewaardeerd op 225 miljoen euro. Met de overname versterkt McCain haar leidende positie in Europa, vóór spelers als Simplot, Lamb Weston en Findus.
Het van oudsher Canadese bedrijf, in Europa geleid vanuit het Franse Villeneuve d’Ascq, is volgens onderzoekers van het Bitse Leatherhead Food Research op de meeste Europese markten leidend. De overname van Lutosa brengt McCain naar een Europees marktaandeel in diepvriesaardappelen naar 27 procent. McCain groeit qua omzet in Europa ongeveer een derde richting de 1 miljard euro. Lutosa is onder meer leidend in Spanje en Frankrijk. In Nederland spelen bedrijven als Aviko en Farm Frites ook een belangrijke rol.
Bestuursvoorzitter Jean Bernou van McCain Continental Europe zei eerder dat producten en merken van Lutosa en McCain zeer complementair zijn. De onderneming heeft nog niet besloten of de merknaam Lutosa verkocht wordt dan wel vervangt door de eigen of een andere merknaam. De overname vereiste wat Brussel betreft mededingingsonderzoek omdat onder meer de Belgische detailhandel bezorgd was over marktmacht in het aardappelsegment.
De bekendmaking valt tegelijk met de publicatie van de jaarcijfers van PinguinLutosa. In het gebroken boekjaar, dat loopt tot 1 april, werd een nettowinst geboekt van 11,6 miljoen euro, ten opzichte van een verlies van 14 miljoen euro een jaar eerder.  Net als in 2011 leverde de aardappeldivisie de grootste bijdrage, nu 11,5 miljoen, aan de winst bijgedragen. De omzet van de aardappeldivisie bedroeg 267,5 miljoen euro en de totale groep zette 876 miljoen om.
PinguinLutosa, dat naast aardappelproducten ook andere groenten verwerkt, verwacht dat de overname van Lutosa eerdaags is afgerond. De onderneming gaat dan als Pinguin verder.

Eén reactie

  • Raf

    De Europese commissie was bezorgd omtrent de marktmacht van een groot agroconcern naar de detailhandel ( zie de consument) toe. De marktmacht op landbouwers is van geen tel blijkbaar. Foei !

Of registreer je om te kunnen reageren.