Commentaar

2159 x bekeken 22 reacties

Klimaat wordt nooit meer zo als vroeger

Het mooie weer van begin mei, met warmte en neerslag, maakt goed wat de te koude maart en april lieten liggen. Beginnende zorgen over mogelijke droogte zijn even voorbij. Toch blijft er iets hangen: gaat het wel goed? Berichten over extreme droogtes in belangrijke agrarische gebieden versterken dat unheimische gevoel. Van de Verenigde Staten tot Nieuw-Zeeland, en van Brazilië tot Oekraïne, wereldwijd zijn er problemen.

Vroeger kon je vrijblijvend en naïef-weg klagen over natheid of droogte, kou of hitte. Sinds de opwarming van de aarde te boek staat als hét grootste milieuprobleem, en de mens als dé veroorzaker hiervan, zijn we met ons allen mede verantwoordelijk. Tenminste, zo voelt het. Het weer is zijn onschuld kwijt.

Hoe die verantwoordelijkheid precies ligt, weet niemand. Of de zomer heet en droog wordt, of koud en nat, in beide gevallen wordt gewezen naar 'de klimaatverandering'. Bijna wekelijks komen onderzoekers met nieuwe inzichten. De politiek staat onder grote druk om hier snel maatregelen aan te koppelen. Maar welke zijn afdoende? Kostbare reductie van CO2-uitstoot helpt vast, maar zien we niet een veel grotere factor over het hoofd? En stel dat we de thermostaatknop voor de aarde vinden, wie mag hem dan bedienen?

Klimaatbeleid komt in de politieke praktijk vooral neer op maatregelen tegen uitstoot van broeikasgas. Veel minder aandacht is er voor aanpassing aan de veranderende omstandigheden. Ook landbouw-klimaatbeleid gaat vooral over energiereductie, zonnepanelen en uitstootvermindering. Maar nu de opwarming onomkeerbaar feit is, verdient de vraag: 'hoe gaan we daar mee om', meer aandacht. De klimaatverandering is misschien af te remmen, maar onomkeerbaar en daar moeten we mee leven.

Irrigatie, beheersing van de watertoevoer aan het gewas, wordt nog meer dan nu een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Inspelen op waterkrapte evenzo. Hetzelfde geldt voor voorkoming van weergerelateerde problemen als (wind)erosie. De randvoorwaarden voor landbouw veranderen, wat het klimaatbeleid ook wordt. Gelukkig is er wel tijd om eraan te wennen.

Laatste reacties

 • anni

  er zijn zoveel dingen niet meer hetzelfde als vroeger

 • Bison

  Niet alteveel naar die onderzoekers luisteren zou ik zeggen.
  Zolang ze het weer nog niet kunnen voorspellen voor meer dan een dag dan weten ze nog niks van hoe de wereld werkt.
  Er is niks zo constant op deze kluit als constante verandering.

 • agratax2

  Als de klimaatsverandering de schuld is van menselijk gedrag zal het niet te veranderen zijn, we zijn al te laat. We stapelen de ene miskleun op de andere. Ik geloof dan ook dat hele broeikas verhaal een geloof is gaan worden dat door wetenschap en politiek als afleiding wordt gebruikt voor de veel grotere effecten van menselijk handelen. De voorraden grondstoffen en erger Water raken op nu we met 7 miljard mensen allemaal willen leven als de rijken der aarde. Voor deze utopie is eenvoudig niet genoeg grondstof water en voedsel te produceren zonder de aarde geweld aan te doen. Eerlijk delen, betekent niet iedereen meer, NEE iedereen even weinig m.a.w. de rijken heel veel minder en de armen en beetje meer. Dit is politiek niet te verkopen dus we schakelen het milieu in om als excuus om minder meer te laten nemen en de armen meer te laten nemen. Wereld handel werkt hier ook goed aan mee. Wereld handel werkt niet mee aan minder broeikasgassen uitstoot net zo min als meer industriële landbouw het broeikas effect verbetert. Ik kan maar tot één conclusie komen, de mensheid werkt aan zelfdestructie door haar hele handelen, Vooral de ongebreidelde bevolkingsgroei en broodnodige economische groei brengen geen voordeel in dezen.

 • bankivahoen

  Al 4 jaar daalt de wereldwijde temperatuur, terwijl het co2 gehalte stijgt. Toch niet die relatie met elkaar als de doemdenkers dachten ? Vervelend voor de overheid die op die manier nog dacht de bevolking voor de gek te kunnen houden met alleen maar kostenverhogende maatregelen! Het is de zon volgens vele andere wetenschappers die aan een minder actieve periode is begonnen, een nieuw maunder minimum is misschien al enkele jaren geleden begonnen. We hebben op het noordelijk halfrond al 5 stevige winters op rij gehad. Maar even goed geen rampspoed aan de horizon, de mens is slim genoeg om zich aan te passen aan het ALTIJD veranderende klimaat. Het klimaat veranderde ook voordat de mens op aarde liep en zal dat altijd blijven doen.De mensheid heedft wel moeite met het euvel dat men hierover geen enkele zeggenschap heeft en dat steekt vele wetgevers en met name de linkse kerk.
  Kijk eens op climategate.nl voor een meer nuchtere kijk op de zogenaamde problematiek.

 • Bison

  Het hangt er net vanaf wie of de wetenschappers je gelooft.
  De ene helft zegt dat de gem temperatuur eerst de hoogte in ging en nu zeggen ze dat het kouder word.(make up your freaking mind you morons)
  De andere helft zegt de temperatuur is constant gebleven in de laatste 17 jaar.
  Take your pick.

  De mens kon wel eens de weg van de dinosaur volgen maar de wereld blijft bestaan.

  Agratax heeft gelijk,..laatste zinnen in #3

 • aarthamstra1

  Agratax ,,Hoe gek we zijn geeft hij aan door te concluderen dat er een gebrek aan water komt . 70 % van de aarde bestaat uit water soms kilometers diep
  de mens bestaat voornamelijk uit water net als de dieren. planten tot wel 95 % uit water. de noord en zuidpool. onder/in de aarde enz. Het is zeer makkelijk te recyclen. En toch denken , dat het probleem word. Net zo min zure regen CO'2 of OZON. Ook de bevolkingsgroei regelt zich zelf ; Dit tot grote zorg van de groei hebzucht van landen aan gestuurd door MULTINATIONAL,..GROEI>>>GROEI>>GROEI. Bieden zelfs, subsidie, kinderbijslag. leuke dingen in die gebieden waar de bevolking krimpt.Dit om maar kinderen te maken
  DE MENS is het probleem die vernietigd zich zelf door afgunst en hebzucht, de aarde red zich de eerste miljoen jaar wel!!

 • wmeulemanjr1

  Gelukkig hebben we nog wel steeds dezelfde God en schepper van alles. Zie hoe mooi de natuur weer op gang komt, geen mens kan iets zo mooi laten groeien en laten bloeien.

 • denker123

  Droogte en wateroverlast is er altijd geweest in de wereld.Maar het valt de laatste jaren meer op omdat de laatste jaren de wereldvoorraden van mais ,tarwe en soyabonen zeer krap zijn.Dit komt door het te grote verbruik in korte tijd voor biobrandstoffen ,in de V.S.al meer dan 40% van de mais.In 1976 tot nu toe het droogste jaar in West Europa, steeg de mais,tarwe, soyaprijs en de melkprijs nouwelijks omdat de wereldvoorraden zeer hoog waren ,melde de pers toen. Trouwens mineralen zoals fosfaat en stikstof maken en verspillen om er biobrandstoffen van te maken is dom.

 • Mels

  Het hele gewauwel over klimaatverandering en zeespiegelstijging heeft voor de overheid maar 1 doel en dat is het zoveel mogelijk geld uit de zak van de hardwerkende burger kloppen om de zogenaamde gevolgen ongedaan te maken.
  Op het moment dat de onderzoekers een zogenaamd verband ontdekten???? was het nog niet zo heel erg maar het werd overgenomen door de overheden en nu blijkt dat die onderzoekers dat verband niet kunnen bevestigen of dat het niet zo erg is als het lijkt kunnen de onderzoekers moeilijk roepen(of ze mogen het niet)dat het op aannames en onwaarheden berust omwille van de overheids inkomsten.

 • Wouter

  En maar 'natuurgebieden' aanleggen zoals het voeger was, met het veranderde klimaat van nu. Dat gaat ook niet goed komen.

 • Boertje-M-sob Henak

  keiharde leugens.
  Waarom blijven mensen die klimaathoax geloven.Is allang achterhaald.
  CO2 Warmt de aarde niet op, en het is al 17 jaar geen graad warmer geworden.
  Wel worden met HAARP kunstmatig hittegolven en orkanen gemaakt om chaos en misoogsten te creeëren(het doel van de NWO is om middels de hegeliaanse dialectiek chaos te creeëren en daarna de nieuwe wereldorde te implimenteren,met één wereldmunt en één religie namelijk het satansisme)
  Dus vrijwel elk extreem weer wordt met HAARP veroorzaakt.
  Boeren en buitenlui WAKKER WORDEN!

 • Boertje-M-sob Henak

  aardhamstra
  De mens wordt vernietigd door de zionisten.
  Monsanto en zooitje weetje wel,en de codex alimentarius van Fritz ter Meer.
  De plannen van de illuminatie zijn te lezen op de Georgia Guidestones.
  Doel 500.000.000 aardbewoners is het doel, dus daarom moet iedereen nu ziek worden.Chemtrails maken ons ziek en Monsanto laat aluminiumdeeltjes sproeien zodat alle landbouwgrond vergiftigd wordt.
  Monsanto heeft de oplossing.F1 zaaigoed wat resistent tegen aluminium is.

 • Boertje-M-sob Henak

  Johan Oppewal maakt het wel heel bont met zijn desinformatie.
  ´Maar nu opwarming een onomkeerbaar feit is´ toe maar, je moet maar durven.
  Boeren en buitenlui, geloof deze meneer Oppewal niet, hij is echt totaal gehersenspoeld.
  Meneer Oppewal, verdiept u zich eens in HAARP, en probeer uw kop niet in het zand te steken aub ,met HAARP kun je vulkanen activeren het weer beinvloeden middels stormen, hittegolven enz. Ook de bliksem in het vaticaan was het werk van HAARP, tsunami Indonesie,Japan enz.
  En nu we het toch over het weer hebben.
  Geoengineering,cloudseeding heeft de gemiddelde boer daar wel eens van gehoord? Toch is het klimaat niet onbelangrijk voor boeren en toch hebben ze geen enkele notie weersmanipulatie.
  Boeren en buitenlui, probeer eens zelf na te denken en vooral,educate yourself.

 • abtje

  Mij maak je niet gek, ik loop met een alu hoedje op, kunnen ze mijn mind niet fucken, wat jij.

 • Mels

  Whatever,when my time is right,so be it......

 • Bison

  Het zal mijn tijd wel duren denk.Ik zit 900 meter boven de zeespiegel,ik zit dus nog lekker hoog en droog als bij jullie die put al volgelopen is.

 • Boertje-M-sob Henak


  Bison
  op je reactie over wetenschappers (ik noem ze liever schetenwappers)
  ik bekijk gewoon alle informatie die er te vinden is en concludeer dat er sprake is van een klimaathoax.
  Maar ik kan ook zeggen: ik heb al een paar winters lekker geschaatst :D

 • Bison

  Al Gore en David Suzuki en de rest van die kliek worden toch mooi stinked rijk van al de leugens verspreiden.

 • koestal

  Oppewal zit er ook niet mee,hij moet er om lachen

 • jarno7810

  Klimaatverandering is toch niet te stoppen zoals al gezegd wordt,waarom dan lopen prutsen met lapmiddeltjes zoals een fractie schonere motor (yeah right) en dergelijke.Of aanvaard het en stop met al het gezeik of doe er iets aan.In het laatste geval zal er drastisch opgetreden moeten worden en zou het niet verantwoord meer zijn dat de mensen die al die milieuregeltjes vezinnen op vakantie gaan met een vliegtuig met brandstofverbruik van tientallen tonnen,want dan wordt de netto milieu winst meteen teniet gedaan.

 • Buurman

  Boertje-M-sob Henak. Ik vraag me af wie er het meest is gehersenspoeld. Of wie er mee bezig is.

 • jordi 1455

  Klimaatsverandering is natuurlijk in de tijd van de dino's was het hier tropisch warm en we hebben meerdere ijstijden gehad. In de jaren 40 hadden ze ook een hele warme zomer en het hitte record van toen is nog steeds niet gebroken.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.