Commentaar

2085 x bekeken 6 reacties

Erfpacht als alternatief

De portefeuilles van grondbeleggers ASR en Fagoed groeien. ASR, de grootste particuliere grondbelegger van Nederland, heeft 29.500 hectare landbouwgrond in bezit; Fagoed Erfpacht 5.200 hectare.

Fagoed meldt nu voor het eerst sinds 2004 weer nieuw geld aan te trekken voor grondbeleggingen. De portefeuille kan groeien tot ruim 6.000 hectare.

Volgens de grondbeleggers kloppen boeren steeds vaker aan omdat de banken meer eisen stellen aan financieringen. De vraag is of de constructie van verkoop en uitgifte in erfpacht altijd de meest geschikte is. Belangrijk uitgangspunt is dat de boer de emotionele band met het eigendom kan loslaten.

De constructie is zeker een optie als de zware financiering even geen extra investering toelaat, terwijl zich een buitenkansje aandient. Buurmans grond is tenslotte maar één keer te koop. De opbrengst wordt teruggeïnvesteerd in het bedrijf. Dat is niet het geval als het geld nodig is om rekeningen te betalen of familie uit te kopen. Toch kan het een oplossing zijn.

De 'sale and lease back'-constructie is een alternatief dat de ondernemer kan meewegen in de financiering. Het is niet voor iedereen de oplossing. Ieder moet voor zichzelf de keuze maken.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Met welke banken werken deze grondbeleggers samen. Misschien kunnen wij boeren, dan ook daar ons geld gaan lenen.

 • Mels

  Uiteindelijk kost het lenen bij de bank net even veel als de erfpacht constructie en dat is wat iemand die grond wil kopen moet vertellen als zijn bank niet wil financieren.Ook moet die persoon dan wel achter zijn oren krabben natuurlijk of ie er wel goed aan doet om uberhaubt tot koop of erfpacht over te gaan.......

 • jfvanbruchem1

  ik ben bang dat het de laatste galg is

 • Mels

  Nou ja dat kan je dus zo zien,het is maar net waar je je stok neer wilt zetten,terug lopen om de stok dichterbij te zetten is toch geen schande?,denk dat er al teveel hun stok een stuk(je) te ver gezet hebben.

 • hietkamp

  Tja, ik ben bang dat er veel veehouders ver in de schulden zitten. Dus je doet oplaatst wat. Maar goed als je maar genoeg bij de bank hebt geleed, een te grote finacieren als ware. Dan willen de banken nog wel wat geld verstrekken, want zij willen hun geld natuurlijk ook terug. Diegene die kleine finaciering hebben en eigenlijks net kunnen rond komen, kunnen geen geld bij de bank krijgen dan zit alles als huis zo vast het geld bij de bank dan. In zoon situatie wil de bank er niet dieper in want ze krijgen hun geld nog terug als het bedrijf ophoudt. Maar goed allemaal moeilijk, en inderdaad grondverkopen en terug kopen op erfpacht, dan ben je de grond wel kwijt. Maar goed enigste oplossing op landbouw weer in bloei te krijgen is een eerlijk verdien en subsidie model, en opbrengst van producten moeten om hoog. Dat gaat ons allemaal aan en zou iedere boer een woord kunnen uit brengen hoe alles voor sector er uitkomt te zien. Niet dat de regering afgaat allen op LTO die sector zoals zij dat zien vertegenwoordigen, zijn velen met andere ideeen en daar kan je wat van leren

 • trekker123

  Je kunt het er een poosje, wellicht zelfs een generatie lang mee uitzingen maar je hangt wel aan de laatste speen. Eigen grond was tot nu toe altijd de redding van de boer aan het eind van zijn carriëre. Een leven lang hard gewerkt, zichzelf weinig gegund en af en als er eens wat werd verdiend maar wat grond gekocht. Kon je ook niks op verdienen maar op het einde van de rit kwam er toch nog een mooi bedrag aan eigen vermogen tevoorschijn. Diende bij de bank ook nog als onderpand in moeilijke tijden. Kun je met je pachtcontract wel vergeten. Dat wordt arm leven en arm sterven. Dat geld dat je krijgt voor je grond is zo verdwenen. De grond blijft gewoon liggen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.