Redactieblog

2075 x bekeken 15 reacties

De nieuwe koning

Wat een prachtige koninginnedag was het weer. Natuurlijk hebben we er menig biertje op gedronken in en bij het Dorpshuus van IJzerlo. Erg gezellig.

En samen gekeken naar het koninklijk spektakel. Zelf ben ik, als goed democraat, eigenlijk republikeins ingesteld, dus tegen de monarchie. Maar ja, hoe belangrijk is dat eigenlijk? We staan wel voor ergere problemen dan de hervorming van onze staatsinstellingen.

Die hervormingen kunnen best gewenst zijn, maar zijn zeker niet urgent. Dat geldt niet alleen voor het koningshuis, maar ook voor de opheffing van de pbo, de gemeentelijke herindelingen en de samenvoeging van provincies. Daar komt bij dat de nieuwe koning een aardige vent is. En van de koningin houdt zeker ook iedereen.

En ze schijnen erg belangrijk te zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Al met al nauwelijks reden om te morrelen aan de kroon. Toch gingen de gedachten nog wel even terug naar 1980. Wij woonden toen in Amsterdam en hebben de rellen van nabij kunnen meemaken. Leuk was dat niet, maar het ging wel ergens over.

Ook in die tijd waren we in een crisis verzeild geraakt, de maatschappelijke discussies laaiden hoog op over bezuinigingen, werkloosheid en woningnood. Bij de inhuldiging van Beatrix liep het vervolgens helemaal uit de hand. Niets van dit alles in 2013.

Ook nu crisis, bezuinigingen en een vorm van woningnood. Maar de enige discussie die hoog oploopt gaat over het koningslied. Lekker belangrijk.  Ik voelde dan ook wel enige behoefte om een straatklinker los te wrikken en ergens naar toe te gooien. Ik heb dat niet gedaan, trouwens ook in 1980 al niet.

De vijand was toen helder – het “establishment” - maar nu? Je zou niet weten naar wiens hoofd je je klinker zou moeten gooien. In elk geval niet naar Willem-Alexander en Maxima. Andere suggesties?

Laatste reacties

 • ikkethuis

  naar brussel.

 • vladeuze

  Den Haag?

 • agratax2

  Misschien de banken of bankiers die met hun gerommel van de afgelopen jaren, nu de motor van onze economie laten vast lopen? Zij zijn het die vinden dat kredieten aan het Midden en Klein Bedrijf vestrekken TE DUUR is, dus geven ze grootte kredieten, die geen mens kan over zien aan groot investeerders. Deze grote investeerders investeren dit geld dan daar waar ze denken het meeste rendement te halen een Goedkoopte land dus en hiermee draaien ze onze Nederlandse en Europes economie nog verder de prut in.

 • geen boer

  h'm, bij de introductie staat dat hoogleraar Bruil 'bekend staat om zijn scherpe analyses'. Welnu nep-Buiz'n Berend, wat je met dit broddelstukje wil zeggen ontgaat me volledig. Gooi maar een steen door een ruit naar keuze van je eigen huis. Is de rekening tenminste voor jezelf.

 • Mozes

  Laat de bevolking een klinker gooien naar zichzelf. Iedereen deed de voorgaande jaren toch mee aan het ongebreidelde lenen waardoor er steeds meer lucht in de economie kwam. Vroeg of laat knapt het en dan zondebokken zoeken.

 • Sjaak

  Heey...een oproep tot steniging!

  Hoort dat ook bij déze multi-culturele samenleving? Bizar...

 • joannes

  Willem, iedereen weet nu dat op de lat leven vast loopt als het een keer tegenvalt. Het lenen is gedemocratiseerd sinds de tachtiger jaren toen rentes boven de 10% waren. Niet bij de groep ¨eigenaren¨ behoren was toen het probleem. Inmiddels zijn velen erachter dat ¨eigenaar¨ zijn met geleend geld, of het een hypotheek is of een persoonlijk krediet, ook zijn zorgen kent. En ......je wordt je daarmee bewust van de risico´s, waarmee je wat voorzichtiger wordt met anderen verantwoordlijkheid te houden voor je persoonlijk welbevinden.

 • melkveehouder .

  Als ik al een klinker zou gooien, wat is niet vlug zal doen, dan is het naar die patsers die er met de bonussen en mega salarissen van tussen gaan, nadat ze de cijfers van 'hun onderneming' bonus waardig hebben opgekrikt. Maar als de lijken uit de kast vallen zijn deze minkukels nergens meer verantwoordelijk voor, laat staan aansprakelijk. Zolang dit niet verandert staan de beste stuurlui aan wal en gaat de Nederlandse vloot ten onder. Stenigen dat volk.

 • Bison

  En hoe denken jullie waarvan het koningshuis zo rijk van geworden is??
  Juist ja,..burgertjes uitkleden.

 • Biggemans

  Oeps Bison, met zo'n uitspraak zou je wel eens bezoek kunnen krijgen van de AIVD

 • Bison

  Dat zal wel lopen los Karel^
  AIVD??,... staat dat voor 'Algemene Inkomsten Verduisterings Dienst'?

 • Mels

  Maxima en uitkleden............Heerlijk als je een beelddenker bent;-)

 • abtje

  Heb vanavond naar de dodenherdenking gekeken op de dam. Dan zie je Maxima een krans leggen en dan bedenk je je dat haar vader er van af wist dat een heleboel mensen zijn verdwenen.
  Daar wordt je stil van...

 • agratax2

  Bison als je gelijk hebt over het rijk worden door burgertje uit kleden, dan komt een heel groot deel van hun inkomen uit jouw landstreek via hun investeringen in Shell. Shell die het meeste geld verdiend buiten Nederland.

 • Bison

  Shell bestond nog niet in 1800 agratax en toen waren de Oranjes al rijk,en met geld kun je geld maken.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.